Felvonulás

2024.02.18. 10:59

A maskarás násznép elűzte a telet Kömpöcön – galériával, videóval

A télűzésnek évek óta megszokott rendezvénye a lakodalmas bolondozással egybekötött farsangi felvonulás a faluban. A násznép szombaton sem indult étlen-szomjan a menetre, mert akik maskarát húztak, azokat ebéddel várták a kultúrházban. A maskarások utána karikás ostorok csattogtatása és rezesbanda kísértében vonultak lánykérésre a Márton Gyűjteményes Házhoz, ahol szintén népes volt már a gyülekezet.

Tapodi Kálmán

Az esketést a templom melletti főtéren tartották meg

Fotó: Tapodi Kálmán

Nem hiányozhattak a vendégseregből a Csólyospálosi Asszonyok Közössége tagjai, akik ezúttal arab jelmezbe bújva szórták a bankjegykötegeket. A játékpénzből ugyan nem lehetett meggazdagodni, de ez is mókázás része volt, akárcsak a lánykikérés, ám a vőfély kitartó próbálkozásai ellenére, csak sokadikra sikerült megfelelő arát találni az alkalmi vőlegénynek. A frigy azonban nem maradt el és az esketést a templom melletti főtéren megtartották, ám mialatt a helyi Szent Ágoston Katolikus Általános Iskola néptáncosai hangulatos körtáncokkal, télűző rigmusokkal szórakoztatták a közönséget, az újasszonyt megszöktették. Nem kellett azonban sokáig nélkülözni az elcsábult arát, mert az ostoros szegénylegények hamar előkerítették és folytatódhatott a zenés vigasság, végigvonulva a község utcáin, ahol több helyen is táncra perdültek.

A főtérre visszatérők idén is máglyára vetették a kiszebábot és elégették mindazokat hívságokat, ártó dolgokat, amik csak bajt hozhatnak az emberekre. Tűzben égett a kapzsiság, hiúság, önteltség, betegség és a rosszindulat cetlije is, így aztán vidáman zárult az idei farsang Kömpöcön.

A cikkben szereplő videó magtalálható a Baon.hu Youtube-csatornáján is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában