Közgyűlés

2023.12.07. 16:16

Új rendelettel segíti a fiatalok lakhatását a kecskeméti önkormányzat

A közgyűlés májusi ülésén tárgyalta a lakásrendelet módosítását, és akkor kezdődött el a pályakezdő fiatalok önálló lakhatását elősegítő támogatási rendszer kidolgozása. Az városvezetést az motiválta ebben, hogy önkormányzati forrásból teremtsen k új lehetőségeket fiatalok számára, kiegészítve a kormányzati támogatási formákat (csok, babváró hitel).

Horváth Péter

Fotó: Bús Csaba

A mostani előterjesztésben szereplő támogatási forma azoknak a 24 és 35 év közötti, képzett, pályakezdő fiataloknak nyújthat segítséget, akiknél a családalapítás még nincs napirenden, ezért a bérlés aránya jóval magasabb. Az előterjesztésben olvasható, hogy ez a társadalmi réteg – részben ennek is köszönhetően könnyebben alkalmazkodik a változó élethelyzetekhez, mobilisabb. A lakhatási költségek csökkentését segítő támogatásokat döntően az önkormányzat biztosítja. Az eddigi támogatásokat elsősorban szociális alapon, az alacsonyabb jövedelműek vehették igénybe. Ezzel szemben az új támogatás a kecskeméti fiatalok önálló lakhatásának segítését célozza meg úgy, hogy hozzájárul az albérlet bérleti díjához. Ezért szükségessé vált egy olyan átfogó projekt megvalósítása, amely erre a Kecskemét jövőjét is alapjaiban meghatározó társadalmi csoportra fokuszál.

A városvezetés reménye, hogy e támogatási formák megvalósítása hosszú távon hozzájárul a szakképzett fiatalok letelepedéséhez, és nemcsak a helyi populáció fiatalodását, hanem a város gazdasági versenyképességének további növekedését is eredményezi. Ezért kiemelten kívánják kezelni a munkavállaló fiatalok életkezdési esélyeinek erősítését és lehetőségeihez mérten ehhez segítséget is nyújt.

A tervezett új támogatási rendszer bevezetésével pályázati konstrukció keretében nyújtanának lakbértámogatást olyan kecskeméti lakóhelyet létesítő 35 év alatti fiatal részére, aki közép- vagy felsőfokú szakképesítéssel rendelkezik. A képesítés elbírálásánál előnyt élveznek a hiányszakmában dolgozók (ilyennek minősülnek különösen az alapvetően önkormányzati-, illetve állami feladatok ellátásához köthető munkakörök, úgymint az óvodapedagógusok, a tanárok, tanítók, egyéb szociális területen munkát végző szakemberek, városüzemeltetésben foglalkoztatott szakemberek, orvosok, ápolók, rendőrök, tűzoltók stb.).

Pályázati feltétel lenne egy ilyen munkaviszony meglétét igazoló okirat (munkaszerződés vagy munkáltatói igazolás) benyújtása, új munkahely létesítése esetén ezen felül a próbaidő elteltét követő ismételt benyújtása. 

Ha ezt elmulasztja az illető, megszüntetnék a támogatást.

További feltétel lenne legalább 1 éves időtartamú lakásbérleti szerződés megléte vagy megkötése. A támogatásra egy háztartásban csak egy személy lenne jogosult, maximum 3 éves időtartamra, mely évenkénti újrapályáztatással lenne meghosszabbítható. A támogatás legmagasabb összege havi 50 ezer forint lenne.

Az elnyerhető támogatás összege a bérleti díj legfeljebb 50 százalékáig terjedhetne, azzal, hogy a további járulékterhek elkerülése érdekében az önkormányzat a Kreatív Tudásközpont Közalapítvánnyal egy támogatási-együttműködési szerződést kötne, és a későbbiekben a közalapítványon keresztül történne a támogatás folyósítása, havi átutalás útján.

A pályázati rendszer részletszabályainak megalkotásáig átstrukturálnák a lakásállományt, és létrehoznának egy olyan piaci alapú bérlakástípust, melynek bérleti díja és a bérlés egyéb feltételei kedvezőbbek a piaci alapon bérbeadható ingatlanok díjainál. Ezek bérlői csak önkormányzati vagy állami közfeladatok ellátásához köthető munkakörökben dolgozó személyek lehetnek, akik 35. életévüket nem töltötték be és kecskeméti lakóhellyel rendelkeznek. Erre a célra 15 lakást jelölnének ki.

Szemereyné Pataki Klaudia elmondta, hogy ez nem szociális támogatás, így kívül esik a szociális rendelet hatálya alól. Nemcsik Mátyás képviselő (Fidesz–KDNP) üdvözölte a fiatalok boldogulását, letelepedést segítő rendeletet. Király József tisztázó kérdésére a polgármester elmondta, hogy középfokú végzettségnek számít egy szakképzésben megszerzett szakma megléte is.

A testület egyhangúlag elfogadta a rendeletet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában