Képviselő-testület

2023.12.01. 18:30

Tovább működhet a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda – galériával

További két évig biztosítja a Kiskunfélegyházi Egészségfejlesztési Iroda működéséhez szükséges forrást a félegyházi önkormányzat. Erről legutóbbi, csütörtöki ülésén döntött a helyi képviselő-testület. Az egészségfejlesztési iroda sorsa azért került napirendre, mert november 30-án lejárt az önkormányzat hároméves fenntartási kötelezettsége.

Vajda Piroska

Támogatásokról döntött legutóbbi ülésén a félegyházi képviselő-testület

Fotó: Vajda Piroska

A hároméves fenntartási időszakra az önkormányzat működési célú támogatást kapott az Emberi Erőforrás Támogatáskezelőtől. A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint 2024-ben még marad a jelenlegi támogatási gyakorlat, de a jövőben új alapokra helyezik az egészségfejlesztés jelenlegi intézményrendszerét, és az egészségfejlesztési szolgáltatásokat hálózatként szeretnék integrálni az egészségügyi ellátórendszerbe. A Belügyminisztérium ezért azt kérte az önkormányzattól, hogy a projektfenntartási időpontot követően is biztosítsa a lakosság egészségfejlesztési szolgáltatásokhoz való hozzáférését. Ennek megfelelően a félegyházi képviselő-testület úgy döntött, hogy a következő két évi működtetésére kötelezettséget vállal évente 25,2 millió forint összegben. Így a jövőben zavartalanul működhet tovább a félegyházi iroda. Szükség is van a munkájukra, a magyar társadalom egészségi állapota ugyanis nemzetközi összehasonlításban évtizedek óta kirívóan rossz. 

Mint ismert, az országban az egészségfejlesztési irodákat öt éve hozták létre a népegészségügyi folyamatok támogatása, az egészségfejlesztés és a betegségek megelőzése céljával. Az EFI a lakosság egyre szélesebb körét vonja be a különböző szűréseken, állapotfelméréseken való részvételre, a helyi igényeket figyelembe vevő életmódprogramokat kínál, pszichológiai tanácsadást végez. Az iskolákkal való jó együttműködés keretében pedig a köznevelési intézményekben eredményesen valósítja meg iskolai egészségfejlesztési programokat.

Döntött továbbá a képviselő-testület arról, hogy a jövő évre 4, 5 millió forint támogatást biztosít a Roma Nemzetiségi Önkormányzat részére, melyből képviselői tiszteletdíj finanszírozására 2, 5 millió forintot, nyári táboroztatásra 1,4 millió forintot, és a Roma Kulturális Napra 600 ezer forint fordíthatnak. 

Arról is határoztak a várostyák, hogy további egy évre biztosítják a Csillag Szolgáltatópont működtetéséhez szükséges 3,8 millió forintot és a következő egy évre is Kollár Herminát bízzák meg a központ vezetésével. A szolgáltató központot az úgynevezett Komplex telep-program keretében hozták létre Délibáb utcai szegregátumban. Ez egy olyan közösségi tér, amely helyet ad különböző képzéseknek, tréningeknek, továbbá biztosítja a szegregátumban élők részére az alapvető higiéniai szolgáltatásokat, úgymint a fürdés és mosás. A szolgáltatásokat sokan veszik igénybe, így további fenntartása mindenképp indokolt – olvasható az előterjesztésben.

A Félegyházi Fejlesztési Nonprofit Kft. megnövekedett kiadásaira 16,3 millió forint támogatás szavaztak meg a képviselők. Az előterjesztést szerint erre azért volt szükség, mert társaság látja Kiskunfélegyházi Ipari Park üzemeltetését is, amely magában foglalja a közös zöldterületek tisztítását, karbantartását, közvilágítást, valamint az ipari park közös területeinek őrzését, vagyonvédelmét. Ezek a kiadások azonban a tavalyi évhez képest jelentősen megnövekedtek, kigazdálkodása aránytalanul nagy terhet ró a vállalkozásra. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában