Vásár

2023.12.11. 15:55

Tömegeket vonzott a kalocsai kultúrpiac advent második vasárnapján – galériával

Karácsonyi dekorációk százai, termelői és kézműves vásár, a Kalocsa Kamarakórus karácsonyi összeállítása, mesesarok, baba-és gyermekruhabörze és számos színes program több száz érdeklődőt vonzott a Búzapiac térre advent második vasárnapján, Kalocsán.

Zsiga Ferenc

Sokféle karácsonyi dekorációt vásárolhattak a kalocsaiak

Fotó: Zsiga Ferenc

A fedett csarnokot és környékét kiállítókkal és látogatókkal benépesítő II. Adventi Kultúrpiacot ezúttal is az Octopus Egyesület tagjai szervezték, a korábbi kultúrpiacokon szerzett tapasztalataikat hasznosítva. A közösségi élet pezsdülését célzó rendezvényen amellett, hogy értékesítési és bemutatkozási lehetőséget biztosítottak a helyi és környékbeli termelőknek, kézműveseknek, a helybéli alkotók, egyesületek, köztük a Kalocsai Kortárs Művészeti Egyesület is kiállítási alkalmat kapott.

A kultúrpiacot Gera-Csontos Hajnalka református lelkész köszöntője nyitotta meg, majd Cserenkó Gábor helyi író vetítéssel egybekötött előadása következett. Ezt követően az őszi kultúrpiacon már az egy énekes, egy gitáros formációban bemutatkozott Változó Korszak két fiatal férfi tagja saját megzenésített verseit adta elő. Őket követte a Kalocsa Kamarakórus koncertje. A folytatásban Berta-Somogyi Gabriella szintén karácsonyi dalokat adott elő, majd a Szent István Gimnázium diákjainak színvonalas műsorát láthatta a közönség. A kulturális programok sorát Papp Róbert, a város díszpolgára nevével is fémjelzett Tábortűz zenekar nívós fellépése zárta. 

Az alkalmi piactéri „színpad” műsorkínálata mellé ezúttal is változatos kísérőprogramok társultak: a gyermekes családokat mesesarok, baba- és gyermekruhabörze várta. 

Különleges látványosságnak bizonyult, amikor előre tervezetten a kalocsai Old Motors Pub hobbimotorosai − miközben a Szentháromság téri második adventi gyertyagyújtásra tartottak − hosszú sorban, többek Mikulás jelmezben a piactér mellett vonultak el.

A vásári forgatagban Zsáki Viktor főszervezővel is összefutottunk, akit rövid értékelésre kértünk. Mint fogalmazott, szerencsére a gondviselés szinte az utolsó pillanatban a kegyeibe fogadta őket, a 14 órai kezdésre elállt az eső. Így az árusok zavartalanul ki tudtak pakolni, és egyre több látogató, vásárló érkezett. 

− Mindez jó érzéssel tölt el bennünket, hiszen nem titkolt célunk, hogy a jó hangulatú karácsonyi vásárral, termelői piaccal is minél szélesebb körben a kalocsai identitást, tehát önazonosságot, öntudatot, az egy városhoz tartozás érzését, élményét szeretnénk erősíteni. 

Emellett, illetve ennek érdekében kalocsai egyesületként elsősorban a kalocsai és térségi alkotóknak kívánunk bemutatkozási lehetőséget nyújtani. Már az első kultúrpiacon, pontosan egy éve, adventkor bebizonyosodott, hogy igény van erre. Nagyon sok kalocsai alkotó, kézműves kapva kapott az alkalmon, hogy egy ilyen jellegű rendezvényen is megmutathassa saját termékeit vagy éppen alkotásait − mondta.

Zsáki Viktort arról is kérdeztük, honnan az Octopus elnevezés. − Az egyesületünkben nagyon sokfélék vagyunk, a vezetőségben én például pénzügyi, Bagó István addiktológiai szakember, Illés Péter iskolaigazgató, tehát szervezeten belül is többféle tevékenységet végzünk. Ezt a sokféleséget az egyesületünk logójában látható Octopus, az óriáspolip és annak csápjai szimbolizálják. Tovább megyek, hiszen nagyon érdekes, hogy ennek az állatnak a központi agyán kívül 9 agya van, ráadásul alkalmazkodik az őt körülvevő környezethez, kicsit jelképesen, jelenleg a kalocsai piac adta lehetőségekhez és az időjáráshoz − mondta.

Zsáki Viktortól azt is megtudtok, nagy öröm számukra, hogy egy év alatt a kalocsai kultúrpiac ilyen népszerűségre tett szert, így tavasszal, a húsvéti ünnepekre hangolódás jegyében mindenképpen folytatni fogják.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában