Konferencia

2023.12.09. 08:23

Több mint száz szakember érkezett a kalocsai akkreditált fórumra – galériával

A Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kalocsai Pszichiátriai Rehabilitációs Nappali Kórház és Foglalkoztató munkatársai szervezésében december 6-án, Kalocsán, kamarateremben második alkalommal rendeztek konferenciát, ezúttal Fókuszban a segítő – Hogyan őrizzük meg a lelki egészségünket segítő szakemberként? címmel. A szakmai fórumra az egész vármegyéből, de Szekszárdról és Pécsről is érkeztek szakemberek az egészségügy, a szociális szféra és a rendvédelem területéről. Az érdeklődésre jellemző, hogy a hónapokkal ezelőtt meghirdetett, akkreditált, tehát az egészségügyi szakdolgozók számára pontszerző konferenciára már az első napokban annyian jelentkeztek, hogy az eredeti helyett sokkal nagyobb létszámot, legalább 120 főt befogadót termet kellett választani.

Zsiga Ferenc

Egészségügyi szakemberekkel telt meg Kalocsán a Kamaraterem

Fotó: Zsiga Ferenc

Bagó István főszervező, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórház addiktológiai konzultánsa portálunknak elmondta, az első konferenciát. Mint arról mi is beszámoltunk, akkor A közösségépítés elméletben és gyakorlatban címet adták a tanácskozásnak, és az elmélet mellett a szakemberek számára a gyakorlati jó és követendő példákat helyezték középpontba. 

− A mostani konferenciának a közösség, ezen belül is a segítő a fő célcsoportja. A témája pedig az, hogy mi segíthet magán a segítő szakemberen. Hogy a téma és az előadó választásunk jól sikerült, azt az is bizonyítja, hogy az első alkalommal 70-en jöttünk össze, most pedig 120-an. Már a meghirdetés utáni napokban özönlöttek a jelentkezések, ami talán annak is köszönhető, hogy a mostani esemény az egészségügyi szakdolgozók részére egy akkreditált, szakmai pontszerző esemény, ami egyben a színvonalat is jelzi− mondta Bagó Zoltán.

 − Kik támogatták a konferencia megrendezését? 

− Szeretném kihangsúlyozni, hogy a kalocsai Nappali Kórház munkatársai mellett intézményünk alapítványa, a helyi Kábítószer Egyeztető Fórum, az Oktopusz Egyesület, az önkormányzat szociális bizottsága és hivatala kiemelten támogatta a rendezvényünket. Emellett számos vállalkozás és magánszemély is fontosnak érezte, hogy felajánlásokkal segítse a konferencia megtartását. Nagyon sok kollégám még előző éjszaka is sütötte a pogácsákat, süteményeket, amely az ügy melletti elkötelezettségük mellett az önzetlenségükre is utal. 

− A Nappali Kórház elnevezés talán magyarázatra szorul annak, aki az egészségügyben nem jártas.

− A nappali kórház egy átmeneti profil, nem járóbeteg-ellátás és nem is kórházi bent fekvés, hanem egy egyre inkább kívánatos, a szakmapolitikai elvekkel megegyező ellátási forma. Ennek, esetünkben a pszichiátriai rehabilátációnak a hatékonysága a kisebb költségek mellett abban rejlik, hogy napközben a kliens részt vesz a különböző terápiákon, foglalkozásokon, de nem alszik bent az intézményben, hanem délután és este már a megszokott életvitelét otthonában folytatja.

− Milyen területről érkeztek a résztvevők, és milyen előadásokat hallhatnak?

− A kecskeméti anyaintézményünkből nemcsak előadó kollégák, hanem munkatársak is érkeztek, de Bács-Kiskun vármegye szociális otthonainak, családsegítő és védőnői szolgálatainak, valamint a rendőrségnek a szakemberei is itt vannak. A fókuszban a segítő elnevezésű konferencia előadásai talán már a címüket tekintve is beszédesek: Dr. Varga István Phd. adjunktus (PTE-KPVK Szociális Tanulmányok Tanszék) Segít(het)i-e a munkahelyi humor a lelki egészség megőrzését?; Bagó István addiktológiai konzultáns (BKMK Szent Kereszt Kórház) A pszichoaktív szerfogyasztás társadalmi elfogadottságának leképeződése az egészségügyi dolgozók körében; Marozsi Zoltán pszichológus (EMMI Kalocsai Gyermekotthon) Határesetek vagy Problémás határok címmel tartottak előadásokat. Délután a négy szekcióülésen pedig művészetterápia, kutyaterápia, önsegítő közösségek terápiás munkája és egy konkrét eset megbeszélése volt a fókuszban. Kitanics Márk klinikai szakpszichológus, a Szent Kereszt Kórház munkatársa a Bornout-szindróma címmel tartott előadást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában