Közgyűlés

2023.12.07. 12:36

Stabil költségvetéssel vág neki 2024-nek Kecskemét – galériával

Nehéz, azonban pozitív irányban előremutató körülmények között született meg a város 2024-es költségvetés-tervezete, amely garantálja a biztonságos, stabil működést és jelentős fejlesztéseket is tartalmaz – olvasható a költségvetésről szóló előterjesztésben, amit csütörtökön tárgyalt a közgyűlés. Az előterjesztésben szerepel, hogy az üzemeltetési és működési költségek garantáltak, és jelentős fejlesztések indulhatnak, illetve a több éven át folyó munkálatok aktuális részét is finanszírozni tudja a város. A közgyűlés kétórás vitában, nem egyhangúlag, de elfogadta a jövő évi költségvetés tervezetét.

Horváth Péter

Nem egyhangúlag, de elfogadta a közgyűlés a jövő évi költségvetés tervezetét

Fotó: Bús Csaba

A 2024-es kecskeméti költségvetés közel 50 milliárd forintos bevételi-kiadási főösszeggel számol. Kiemelkedő tétel a 25 milliárdos saját önkormányzati bevétel, ennek nagy részét a 20 milliárd forintot meghaladó, helyi iparűzési adó teszi ki – ilyen mértékű iparűzésiadó-bevétele korábban megközelítőleg sem volt az önkormányzatnak – szól az előterjesztés. A város stabilitásához és biztonságához nagyban hozzájárult az önkormányzat intézményeinek és vállalatainak előző években folytatott takarékos gazdálkodása is.

Béreket is emel az önkormányzat

Az önkormányzat fenntartásában lévő intézmények dolgozói 2024. január 1-től 29 600 forint béremelésben részesülnek, mely átlagosan további nyolc százalékos emelkedést eredményez. Az intézményekben dolgozó 1509 fő részére biztosítandó béremeléshez több mint 545 millió forintos forrás áll rendelkezésre.

A kiadások legnagyobb tételeként az intézmények működtetésére közel 18 milliárd forintot költ jövőre a város, ami jelentős (több mint hárommilliárd forintos) emelkedés a 2023. évhez képest. Ehhez hozzájárul az is, hogy 2,5-szeresére emelkedtek az energiaárak.  

Nem változnak  a gyermekétkeztetés térítési díjai

Az előterjesztésben szerepel, hogy az intézményeken keresztül az önkormányzat étkeztetési szolgáltatást biztosít 35 nem önkormányzat által irányított és működtetett intézményben is, mindösszesen 9440 gyermek, tanuló számára. A köznevelési és szociális intézmények esetében a közétkeztetési szerződésben szereplő, már diétás étkezést is biztosító, megemelt vállalkozói díjak miatt az élelmezési kiadások jelentősen megnövekedtek. Ez több mint egymilliárd forintot jelent, térítési díjat azonban nem emel az önkormányzat.

Több milliárd fejlesztésekre

Fejlesztési, felújítási célokra 3,669 milliárd forinttal számol a költségvetés – ez tartalmazza a már folyamatban lévő és idén is zajló, valamint a következő évben újként elkezdődő és a későbbiekben befejeződő beruházásokat is.

Kiemelt jelentőségűként említik a Benkó Zoltán Szabadidőközpont Kölyökdomb játszótér, a Borbás játszótér kialakítása egyesület bevonásával, Hetényegyháza Művelődési Ház játszóterének eszközfejlesztése, a Széchenyi sétányon kisgyermek játszótér tervezése és kivitelezése. Továbbá a Bagi Hírös Forrás szökőkút és Luca-kút felújítása, valamint azok környezetének rendezése, Kósafalu, Szövetség utca–Szent László körút gyalogosátkelőhely kialakítása is szerepel a költségvetésben.

Említik még a költségvetésben a László utcai játszótér fejlesztése, a Juhász utca óvoda gyalogosátkelőhely kialakítása, a Klebelsberg utca–Csokor utca, illetve a Mártírok útja–Segesvári utca gyalogosátkelőhely kialakítása, forgalomcsillapító eszközök kihelyezése. Számítani lehet a Mátyás király körút felújítására (Czollner köz–Daróczi köz), az Irinyi utca–Károly Róbert körút körforgalom közötti földút stabilizálási munkáira, a Katona Zsigmond utca járdaépítésére és a Kisfái út javítási munkálataira.

Az útfenntartási feladatok támogatására több mint egymilliárd forintot tartalmaz a tervezet, amely 150 millió forinttal haladja meg az idei előirányzatot. Helyi közösségi közlekedés előirányzata összesen több mint 2,5 milliárd forint. A PostaPontok támogatására 19 millió forintot tartalmaz a tervezet.

Hiány nélkül tervezhető a költségvetés, a 2024. évben hitel felvétellel nem számol a költségvetési rendelet-tervezet.

Jelentős fejlesztések valósulnak meg 2024. évben, így a Nyíri út folytatása Széles köz és a 445-ös számú főút közötti szakaszának felújítására és szélesítésére 97 milliót tartalmaz a tervezet, az új kétcsoportos kadafalvi bölcsőde fejlesztésére Kadafalván 401 milliót, a színház komplex felújításával összefüggő beruházások előkészítésére 140 milliót.

A városfejlesztésre 668 millió, a közműépítésre 591 milliós előirányzatot tartalmaz a tervezet. A Nyíri út folytatására 115 millió forint  előirányzatot tartalmaz a költségvetés tervezete.

Városüzemeltetési, kommunális feladatok ellátására a tervezetben 8 milliárdot szán a város. A közvilágítás üzemeltetésre és fejlesztésére tervezett előirányzat összesen 795 millió forint, ebből a fejlesztésre 120 milliót szán Kecskemét.

Szemereyné Pataki Klaudia a tervezet főbb pontjainak ismertetésekor elmondta, hogy stabil bevételi oldallal rendelkezik a város, és ez megmutatkozik a költségvetési tervezetben, és fontos megőrizni a gazdasági stabilitást. Éppen ezért optimális struktrájú, gondoskodó és mértékadó let a költségvetés, melynek prioritásai között szerepelnek a munkavállalók és a családok, illetve a város üzemeltetése.

A bizottsági elnökök – az ellenzékiek is – elfogadásra javasolták. Király József és Vancsura István az államnak fizetett szolidaritási hozzájárulással kapcsolatban kérték, hogy tegyen lépést a város ennek megszüntetésére. A polgármester válaszában kifejtette, hogy az állam az elvonás mintegy dupláját adja működési támogatásként.

A közgyűlés mintegy kétórás vita után. 13 igen és 7 tartózkodás mellett elfogadta a 2024-es költségvetés tervezetét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában