KNP

2023.12.03. 07:59

Petéző sávos pohókot videóztak Kunpeszér környékén

Asztalos Tibor és Koszta Mihály terepbejárás közben egy nőstény sávos pohók (vagy sávos szövő) egyedet figyeltek meg a közelmúltban Kunpeszér környékén. Az állat peterakásáról még egy rövid videóit is sikerült készíteniük - számolt be a knp.hu oldalon a Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság.

Tapodi Kálmán

A sávos pohók (Lemonia dumi) 

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Mint írták: a sávos pohók (Lemonia dumi) az őszi szövők (Lemoniidae) családjába tartozó, éjszakai aktivitású lepke. Sötétbarna szárnyain halvány pikkelyezettség figyelhető meg, amelyeken keresztbe egy-egy világos sáv húzódik, valamint az elülső szárnyakon két körfolt is látható. A tor erősen szőrözött, világosbarna színű. A 42-52 milliméter szárnyfesztávolságú fajnál megfigyelhető az ivari dimorfizmus: a hímek csápja erősebben fésűs.

Az imágók szeptember elején kelnek. A párzást követően csomókban álló, barna-fehér sávos petéit gyermekláncfűre, keszeg salátára, hölgymál- és oroszlánfog fajokra rakja. A hernyók a következő év április végén kelnek ki, amelyek alapszíne sötét, oldaluk fekete és fehér harántsávokkal tarkított, testük pedig vörös szőrökkel borított. A bebábozódás június végén történik. A bábok áttelelését követően az imágók a következő évben kelnek ki.

Hazánkban a sík- és dombvidékek rövid füvű területein és legeltetett füves területeken figyelhetjük meg. Magyarországon védett, természetvédelmi értéke 10 ezer forint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában