Bács-Kiskun

2023.12.22. 06:50

Ön hogyan tölti a karácsonyi ünnepeket? – köztiszteletben álló személyeket kérdeztünk

Arról kérdeztünk néhány köztiszteletben álló személyt, miként töltik a karácsonyt.

Barta Zsolt

Makai Mariann, Izsák (fotós): – Mindig nálunk ünnepel a nagyobb családunk. Sajnos az idén eggyel kevesebb szerettünknek teríthetünk. Halászlé nem készül, de minden olyan ételt az asztalra helyezünk, amelyet a gyerekek, a párom és a hozzátartozóink kedvelnek. A karácsonyfa most is magas lesz, a plafonig ér majd, együtt díszítjük fel. Az ajándékozás a szent napon lesz. Este elmegyünk a templomba, ahol a gyönyörű istentiszteletet meghallgatjuk. Amíg a gyerekek kicsik voltak, addig fenn tudtuk tartani a karácsonyi álomvilág csodáját. Ahogy megnőttek, már kevésbé, de mindig meghitt ünnep marad számunkra a karácsony.

Makai Mariann
Fotó: Barta Zsolt

Fekete Szabolcs, Kecel (katolikus lelkész, főtisztelendő): – A lelkipásztor ilyen időszakban nem magára, hanem a szolgálat rendje alapján a hívekre figyel. A szent napok rendjét a beosztások határozzák meg. Még 24-én elmegyek délután beteglátogatásra, ezt követően előesti szentmisére. Ha vannak paptársak, akkor közös vacsora velük, utána éjféli mise. Másnap, 25-én ünnepi szentmise, ekkor a gyerekek betlehemeznek. Délben valahová mindig meghívnak ebédelni, este újból mise. A 26-ai nap szokott kissé kötetlenebb lenni. Ezen a napon Budapesten találkozom a szüleimmel és a rokonokkal. Másnap azonban folytatódik a program, ugyanis Szent János napját ünnepeljük, ekkor pedig egy borrendi szentmisét tartunk, a borokat ekkor áldom meg. Az idei termést pedig majd meg lehet kóstolni.

Fekete Szabolcs
Fotó: Barta Zsolt

Picard Tünde, Tabdi (művelődésiház-igazgató): – A szüleimnél töltjük a szentestét, náluk vacsorázunk. Édesanyám készít vacsorát, melynek egyik fogása a halászlé lesz, a bejglit is ő készíti majd. A süteményt, az oroszkrémtortát viszont én készítem. Közel laknak, öt háznyi távolságra. Másnap, 25-én mi főzünk a párommal, Zolival. Töltött csirke lesz krumplisalátával. Illetve készül még csokoládés torta is. Az ünnepek alatt társasjátékozunk, illetve mozgunk. Sokat kell sétálnunk a kellemes vacsorák és ebédek után. Ezek a napok a pihenésről szólnak, egész évben volt elegendő munka, a négy adventi közösségi est után nem árt egy kicsit lazítani.

Picard Tünde
Fotó: Barta Zsolt

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában