Baja

2023.12.01. 13:50

Németh Zsolt: Európa jövőjének tervezése megkezdődött − galériával

A nemzeti konzultáció kérdéseivel kapcsolatban országjáráson vesz részt Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára. Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője meghívására a Bajai Polgári Kör tagjaival találkozott csütörtök este. Nagy érdeklődés mellett zajlott a bajai fórum.

Márton Anna

Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára

Fotó: Márton Anna

A nemzeti konzultációt nagyon fontos közvetlen részvételi, demokratikus szolgáló-intézménynek tartja a kormány. Az elmúlt években Magyarországon bizonyította, hogy ez egy fontos jogintézmény, komoly támogatottsága van, és most fontos kérdések kerülnek a közeljövőben napirendre egész Európában, hangsúlyozta hírportálunknak az államtitkár.

Németh Zsolt kiemelte, a jövő tervezése megkezdődött, és ebben a folyamatban azt tapasztaljuk, hogy alapvető kérdés a szuverenitás vagy a szuverenitás elvonásának irányába halad-e az Európai Unió. 

− Fontosnak tartjuk, hogy itt nem egy Európa ellenes álláspont, amit Magyarország megfogalmaz, hanem egyszerűen rendelkezünk egy sajátos alternatív európai vízióval.

Ennek az európai víziónak a megfogalmazása most a nemzeti konzultáció keretei között is folyik. Egyik legfontosabb alapvető kérdés, hogy milyen módon fognak alakulni a közösségi, illetve a nemzetközi hatáskörök amikor a szuverenitásról beszélünk. A nemzeti hatáskörök védelmét kulcsfontosságúnak tartjuk. Egyszerűen azért mert Európában a demokrácia keretei azok nemzeti szinten fogalmazhatóak meg. Nincs európai akaratnyilvánítás hanem csak nemzeti démoszok vannak és ez egymás mellett − mondta lapunknak Német Zsolt.

Hangsúlyozta, hogy a Bácska hagyományosan az agrárium központja, ezért rendkívül fontos lehet itt konzultáció 9-es kérdése, ami arról szól, hogyBrüsszel be akarja engedni a génmódosított gabonát. Mint ismeretes, a háború kirobbanása után Brüsszel megnyitotta a határokat az ukrán gabonaszállítmányok előtt.

Németh Zsolt szerint Ukrajna egy áldozathelyzetében van, hiszen az orosz agressziónak az áldozata. Ugyanakkor Ukrajnának tudnia kell azt, hogy a közép-európai országok, a nyugati szomszédai, akikre hosszú távon számíthat. Itt kulcsfontosságú, hogy bizalmat tud-e építeni a nyugati szomszédaival.

− Most nagyon negatívak a tapasztalataink. Ami a nemzeti kisebbségi kérdéseket illeti, ott az elmúlt időszakban nem tapasztaltunk megfelelő rugalmasságot az ukrán politika részéről és a gazdaságpolitika területén ugyanezt tapasztaljuk. Megértjük azt, hogy Ukrajnának kulcsfontosságú a valuta és az, hogy el tudja adni a gabonáját, ugyanakkor mi ahhoz nyújtottunk támogatást, hogy a hagyományos piacaira el tudja juttatni a gabonát, nem pedig ahhoz, hogy elárassza az európai mezőgazdasági piacot, pedig sajnálatos módon erre szánta el magát. Ezzel rendkívül nehéz helyzetbe hozta a magyar termelőket, és itt határozott következtetéseket vontunk le: nem hagyhatjuk, hogy megvezessen bennünket Ukrajna. Nem fogjuk hagyni,hogy ez megismétlődhessen, nem beszélve arról, hogy milyen minőségi gabonáról van szó, milyen növényvédő szerekkel, illetőleg egyéb eszközökkel tevékenykednek, erről is lehetne beszélni − tette hozzá Németh Zsolt.

Nem vagyunk egyedül

A nemzeti konzultáció legfontosabb üzenetével kapcsolatban kiemelte azt, hogy képesek leszünk-e az Európai Unióban egy olyan megközelítést elfogadtatni, a nemzeti szuverenitást, amiért van az Európai Unió, nem pedig egyfajta absztrakt ideológiai cél. 

− Megkezdődött az Európa jövőjéről szóló vita, ebben élesen fogunk számos kérdésben ütközni. Kiemelném a migráció kérdését is. Az, hogy egyes tagállamoknak a migrációval kapcsolatban elvonják a jogköreit, ez semmiképpen nem támogatható. Hosszútávon fogja megpecsételni az Európai Unió jövőjét, ha itt engedünk − fogalmazott az államtitkár. 

Kiemelte, hogy ebben a kérdésben sem vagyunk egyedül. Csak a csendes többség kényelmes, adott esetben lapítanak és hagyják, hogy Magyarország és néhány más tagállam nyilvánítsa ki ezekben az érzékeny kérdésekben az álláspontját. 

A tagállamokat kell szolgálni az EU-nak

− De mondhatnám a gyerekvédelmet is. Ez az egész genderőrület, amivel találkozunk ma a nyugati világban, az rendkívül komoly veszélyt jelent, vagy a gazdasági szuverenitásunknak, azok a kérdései, amelyek a rezsicsökkentést illeti vagy a szektorális adó kivetésének, az extra profitadó kivetésének a lehetőségét. Azt kell hangsúlyozzuk, hogy Európa a nemzetállamokért van. És az Uniónak addig van létjogosultsága, amíg a tagállamokat szolgálja. Brüsszelben egyfajta szolgáltató Európai Unióban gondolkodunk, ebben vagyunk érdekeltek és meggyőződésem, hogy a józan európai többség ugyanebben gondolkodik− tette hozzá Németh Zsolt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában