Különlegesség

2023.12.02. 14:23

Mesesátor várja esténként a kicsiket a kecskeméti főtéren – galériával

December elsején elkezdődött a Téli Csodaország és Kecskeméti Advent elnevezésű téli fesztivál Kecskemét szívében, a főterén.

Orosz Fanni Flóra

Téli mintákat, animációt vetítenek a Neumann Igloo külsejére

Fotó: Bús Csaba

A fesztivál egyik színes és különösen látványos eleme a Neumann Igloo/HAdome, ahol már a nyitónapon is mesékkel töltötték meg a jégburokra hasonlító kupolát. A kupola különlegességé, hogy amikor leszáll az éj, téli mintákat, animációt vetítenek a külsejére, mintha csak tényleg egy téli csodaországba csöppentünk volna. A jeges külcsín ellenére bent meleg szívvel várják a kicsiket és nagyokat is egyaránt, ugyanis napközben például az Neumann János Egyetem oktatói is tartanak majd előadásokat, illetve szerdától szombatig este hattól pedig elérkezik a mesék ideje. 

Mindennap este hattól várják a gyerekeket, ahol Józsa Kata és a Hírös Agóra szervezésében mindennap más-más narrátoroktól különböző történetekkel ismerkedhetnek meg a legkisebbek. Első alkalommal például Kulcsár Marianna drámapedagógus megnyugtató hangján csendült fel A kőszívű ember című mese, majd Ittzés Tamás, a Bohém Ragtime Jazz Band alapítója saját írását, a Bucifej és Gatyaszarláb, és az égszínkék madárijesztő című mesét olvasta fel az érdeklődő közönségnek.

Bár a digitalizáció világában a gyerekeket számos gyors és intenzív impulzus éri, mégis a mai fiatal generáció fejlődésében is kulcsfontosságú szerepet töltenek be a történetek. Erről Józsa Kata, a Hírös Agóra programszervezője is megosztotta véleményét.

– Azt gondolom, a mese a gyerekek számára egy nagyon fontos táplálék, mert a mese útján tanulja meg a gyermek, hogy mi az ember dolga a világban 

– fogalmazott a szervező.

A klasszikus népmesékben bevett minta az életről példaértékű lehet a legkisebbek számára: el kell indulni otthonról, szerencsét kell próbálni és törekedni kell jónak lenni minden körülmények között.

Józsa Kata elárulta, hogy olyan személyeket kértek fel, akiket talán nem mint mesemondókat ismernek, de Kecskeméten a többség már találkozott velük és a munkásságukkal. A szervezők fontosnak tartották, hogy a mesélők olyan történeteket adjanak át a közönségnek, amit maguk is szívesen hallgatnának és szeretnek, ezért a témában sem volt semmiféle kikötésük. Az esti meséknek hatalmas sikere volt: hangos kacagás, széles mosolyok és tapsvihar jellemezte a Neumann Igloo/HAdome mesesátor első alkalmát.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában