Hagyomány

2023.12.18. 14:34

Karácsonyi ünnepet tartottak az alvégi közösségi téren – galériával

Az immár hagyományos bajai alvégi karácsonyon forralt borral, meleg teával, zsíros kenyérrel és babgulyással várták az ünneplőket.

Márton Anna

A Duna Népzene Néptánc tanoda növendékei kántáló dalokat énekeltek az eseményen.

Fotó: Márton Anna

A Szabadság utca és a Lőkert sor sarkán található alvégi közösségi téren december 15-én délután szép számban gyülekeztek az ünneplők. Harmadik alkalommal rendezték meg az alvégi karácsonyt. Az alvégiek idei közös karácsonya a jótékonykodásról is szólt. Egy mozgásszervi betegségben szenvedő kisfiú gyógykezelésének megsegítésére rendezték a főzést a szervezők. A Vajdaságból érkező Hasanovic Dávid készítette a különleges bográcsgulyást.

Szőts Mónika, az alvégi közösségi tér megálmodója lapunknak elmondta, hogy harmadik éve rendezték meg az alvégi eseményt, amely minden hónapban kézműves és helyi vásárokkal indult. A helyi vásár kinőtte magát, ma már nagyon sok ember jön, és ilyenkor nem csak vásároznak.

– Az adventben többen összejövünk, jó lelkű emberek, vállalkozók támogatásával és közösségi eseményt hozunk létre. Vonatkozik ez a közösségi fára, amit közösen adunk össze. A közösségi főzés mai célja, hogy egy rászoruló családot támogassunk. A kedves látogatók nézelődhetnek, vásárolhatnak, illetve egy apró adománnyal hozzájárulhatnak a gyógyulni vágyó kisfiú jólétéhez. Emesz Margit költő, író az adományokért fejében saját könyvét is dedikálja a látogatóknak, a hatéves kisfiú, akinek gyűjtünk, az ő unokája – fogalmazott Szőts Mónika.

Kámánné dr. Bari Bernadett, a körzet önkormányzati képviselője köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, hogy a Sugovica Sportiskola Általános Iskola tanulói készítették a díszeket és varázsoltak csodás karácsonyfát a fenyőből.

– A kezdetektől a Duna-Népzene Néptánc Tanoda kántálása teremt igazi hagyományos, autentikus karácsonyváró hangulatot, köszönjük nekik is, hogy hozzáteszik az ünnephez tudásukat és a lelkesedésüket, hogy emlékeztetnek minket a hagyományainkra és azok fontosságára. A karácsony valódi csodáját és ajándékát nem az üzletek polcain, nem a külsőségekben kell keresni, hanem a kisebb-nagyobb közösségekben, akik évről évre összejönnek és tesznek azért, hogy csodás legyen az ünnepi készülődés. Mindenkinek hálás szívvel köszönöm az eddigi támogatást, bízom benne, hogy olyan hagyományt teremtettünk, amely még hosszú hosszú évekig fennmarad itt, alvégen – fogalmazott Kámánné dr. Bari Bernadett.

A Duna-Népzene Néptánc Tanoda növendékei kántálása felidézte a régi idők igazi karácsonyát, majd egy rövid sétát követően mindenkit megvendégeltek a szervezők.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában