Kalocsa

2023.12.07. 18:47

Frim Jakab-emlékérmet adományoztak Filvig Gézának

Az Országházban december 6-án, délelőtt az Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik Országos Érdekvédelmi Szövetsége (ÉFOÉSZ) ünnepségén Frim Jakab-emlékérmet adományoztak dr. Filvig Gézának, Kalocsa polgármesterének. Az elismerést Gyene Piroska, az ÉFEOSZ elnöke és Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára adta át.

Zsiga Ferenc

Filvig Gézának, Kalocsa polgármesterének Gyene Piroska, az ÉFEOSZ elnöke és Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára adta át

Fotó: Zsiga Ferenc

Mint a méltatáskor elhangzott, a polgármestert a kitüntetésre Melcher Györgyné, az ÉFEOSZ Bács-Kiskun Vármegyei Szervezete elnöke terjesztette fel. Az indokolás szerint a polgármester éveken át tartó munkája során gondos odafigyeléssel, nyitottsággal és érzékenységgel támogatta az értelmi fogyatékossággal élő embereket és segítőiket.

Melcher Györgyné az esemény kapcsán elmondta: Kalocsáról és környékéről mintegy 50 tagja van az egyesületnek, egy részük családjuk körében, illetve az önkormányzat, valamint a Magyar Állam fenntartásában működő nappali- és lakóotthonokban van elhelyezve. A város Alapszolgáltatási Szociális Központja különös odafigyeléssel működteti az Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonát, amely a fogyatékkal élők nappali intézménye, és a harmadik életévüket betöltött, önkiszolgálásra részben képes vagy önellátásra nem képes, de felügyeletre szoruló fogyatékos, illetve autista személyek részére biztosít lehetőséget a napközbeni tartózkodásra, társas kapcsolatokra. Továbbá az alapvető higiéniai szükségleteik kielégítésére, igény szerint megszervezi az ellátottak napközbeni étkeztetését is. A szakemberek komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy az önálló életvitelre részben képes személyek minél magasabb szintű ellátásban részesüljenek, meglévő képességeik szinten maradjanak. Tapasztalata szerint Kalocsa város polgármestere kiemelt feladatának, szívügyének érzi, hogy ezen emberek a lehető legteljesebb életet éljék, bármilyen problémával fordultak hozzá, empatikus hozzáállást, gyors és hatékony megoldást tapasztaltak, ami a vármegye más településvezetői számára is példaként szolgálhat – mondta.

Frim Jakab

„Frim Jakab (Körmend, 1852. május 1.–Budapest, Erzsébetváros, 1919. április 23.) tanító, gyógypedagógus. Elsőként tárta fel Magyarországon az értelmi fogyatékosok nehéz sorsát és hozott létre számukra nevelőintézetet (Rákospalota, 1875). Nevéhez fűződik a gyógypedagógia fogalmának bevezetése a magyar pedagógiai szakirodalomba. Budapesten kapott tanítói oklevelet. Trefort Ágoston miniszter Frimet európai tanulmányútra küldte. Francia, holland, német és orosz gyógyintézeteket tanulmányozott, hogy hasonló hazai gyógyintézetet hozzanak létre. 1875. november 1-jén nyílt meg a Munka elnevezésű gyógyintézet Rákospalotán, ami részben az ő tapasztalatain, jártasságán alapult. 1896-ban a folyamatos anyagi problémák miatt felajánlotta az államnak. A gyakorlati nevelőmunka mellett széles körű tudományos munkásságot folytatott. Mindig figyelemmel kísérte a pszichológia és pszichiátria legújabb kutatásait, ezáltal tudta alakítani és tökéletesíteni a gyógypedagógia módszertanát” – írja a Wikipédia.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában