Baja

2023.12.01. 17:40

Dr. Bognár Szabina lesz a Bajai Szenior Egyetem előadója

A Bajai Szenior Egyetem őszi szemeszterének ötödik előadója december 4-én dr. Bognár Szabina PhD. tudományos főmunkatárs lesz a Bácskai Kultúrpalotában. Az előadás címe: „Sriću će vam donest, a nevolju odnest!" – „Szerencsét hoz nektek és a bajt elviszi!”

Rab Rita

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

A horvátkimlei Borbála-járás szokása a 20–21. század fordulóján. Borbála napi előadásában az előadó egy szigetközi, horvátok lakta település, Horvátkimle országosan ismert szokását, a Borbála-járást mutatja be néprajzi gyűjtések és saját gyermekkori élményei alapján. Az 1960-as évek második felében neves néprajzkutatók: Dömtötör Tekla és Eperjessy Ernő írták le elsőként a szokást, Korniss Péter fotográfus kísérte őket gyűjtőútjuk során. 

Az előadás kitér arra, mit jelentett a helyi gradistyei horvát közösség számára, hogy a Borbála-járás felkerült az ország néprajzi térképére, és arra is, napjainkban miként őrzik a szokást a helyiek. A Borbála-járás szokásának ismertetésén túl szó esik a gradistyei horvátok és a magyarországi horvátok 20. századi történetéről, az identitásőrzés lehetőségeiről. A résztvevők megtekinthetik az előadó és Szilágyi Levente néprajzkutató közös terepmunkafilmjét.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában