Kunszentmiklós

2023.12.07. 11:23

Friss és üde rozékat kóstolt a zsűri a Miklós-napi borversenyen – galériával

Idén 238 bort bíráltak az ítészek a kunszentmiklósi Miklós-napi borversenyen. A Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés nagydíját a bölcskei Tomolik János (Tolnai Borvidék) Cabernet Sauvignon Rozé bora érdemelte ki.

Gulyás Sándor

A borok az évjáratnak megfelelően nagyon gyümölcsösek, üdék, frissek és szép, elegáns megjelenésűek voltak

Fotó: Gulyás Sándor

Huszonnegyedik alkalommal rendezték meg szerdán a Miklós-napi Rozé Borversenyt Kunszentmiklóson. A borokat idén is Miklós nevű borászok és rozé boraikkal aranyérmeket nyert szakemberek bírálták el. A borverseny elnöki tisztét dr. Kállay Miklós, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet emeritus professzora töltötte be. A mintákat a kiskőrösi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium és Technikum bor és pezsgőgyártó technikus tanulói szolgálták fel.

– Az idei év kimondottan kedvező volt a rozé borok tekintetében. Időben és megfelelő mennyiségben érkezett a csapadék, a nyáron a hőmérséklet a optimális volt, ami együttesen elősegítette a gyümölcs fejlődését. A szüreti hetekben is jól alakult az időjárás. A hőség ellenére sem égtek el borok savai, ami a rozé borok esetében rendkívül kedvezőnek bizonyult – mondta el hírportálunk érdeklődésre Filus János, a verseny főszervezője.

Az idei esztendőben az ország tizenhét borvidékének borászatai és termelői neveztek a versenyre. Nagyon sok, szépen elkészített zömében zamatos rozé borok emellett siller, kékszőlőből készült fehérborok, gyöngyöző és habzóborok, valamint pezsgők került a bírálók asztalára.

– A rozé bornak nagyon jó a piaca hazánkban és nemzetközi megítélésük is kiváló. A rozé borok népszerűsítéséhez a Miklós-napi borverseny is nagyban hozzájárult – hangsúlyozta köszöntőjében Frittmann János, a Hegyközségek nemzeti Tanácsának és a Kunsági Borvidék elnöke.

Dr. Kállay Miklós, a Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet emeritus professzora, verseny zsűrijének elnöke beszédében a rozé borok és a pezsgők népszerűségét emelte ki.

– Rengeteg támadás éri a borokat, és vannak ellenzői szép számmal a borfogyasztásnak is. Amíg ilyen kiváló  minőségű boraink lesznek  , mint ezek a rozék, addig ezek a próbálkozások nem fognak sikerre vezetni – fogalmazott köszöntőjében dr. Kállay Miklós, a verseny egyik alapítója.

– A borok az évjáratnak megfelelően nagyon gyümölcsösek, üdék, frissek  és szép, elegáns megjelenésűek. Kiváló volt a savharmóniájuk. Akad néhány mélyebb színű rozé, ám ez az értékükből semmit nem von le – tette hozzá Filus János főszervező.

A bírálóbizottságok döntése értelmében az idei versenyre benevezett borok közül hét bor és egy pezsgő kapott nagy aranyérmet,  50 kapott aranyérmet,  124 ezüstérmet, 37 pedig bronz minősítést, illetve 15 oklevél talált gazdára. Magyarország legjobb rozé bora 2023, Bács-Kiskun Vármegyei  Közgyűlés nagydíját a bölcskei Tomolik János (Tolnai Borvidék) Cabernet Sauvignon Rozé bora érdemelte ki. A pezsgők közül a legkiválóbbnak a kiskőrösi Szentpéteri Borpince Methode Ttraditionelle Kadarka rozé  pezsgőjét értékelték a bírálók.

Majd' negyedévszázados a borverseny 

Az első versenyt huszonnégy éve, Miklós napján, Kecskemét–Miklóstelepen, a Szőlészeti Borászati Kutatóintézetben tartották meg. Az ötletgazda Kunszeri Miklós akkori borászati főfelügyelő volt, melynek megvalósításához barátja, dr. Kállay Miklós, az akkori Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem, mai nevén Magyar Agrár és Élettudományi Egyetem Szőlészeti és Borászati Intézet emeritus professzora nyújtott segítséget. Kunszentmiklós immáron tizenhetedik alkalommal adott otthont a borászatok és termelők országos versenyének.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában