Kecskemét

2023.12.10. 10:47

Bemutatják dr. Szécsi Gábor legújabb könyvét

Kedden 17 órakor mutatják be Prof. dr. Szécsi Gábor legújabb könyvét Kecskeméten, a Tudomány és Művészetek Házában. A TIT megyei szervezete által rendezett könyvbemutatója nyitott, várják az érdeklődőket.

Sebestyén Hajnalka

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent a Pécsi Tudományegyetem KPVK dékánja, Prof. Dr. Szécsi Gábor – A történetekbe zárt elme: Tudat-, kommunikáció- és történetfilozófiai adalékok a narratív én elméletéhez című könyvének második, bővített kiadása. Szécsi Gábor jól ismert a kecskemétiek körében, hiszen korábban polgármester volt. 

A könyv kapcsán a következő ajánló olvasható. 

Fotó: Kapott fotó

„A kötet az énépítő narratívák gondolkodásunkra, megértési folyamatainkra, kommunikatív aktusainkra, mindennapi problémamegoldó cselekvéseinkre gyakorolt hatását vizsgálja. Ennek jegyében kínál kritikai elemzést a kérdéskört érintő tudat-, kommunikáció és történetfilozófiai elméleteket, külön is kitérve a narrativitás történelmi megismerésben és médiakommunikációban játszott szerepére. 

A könyv online változata az Akadémiai Kiadó elektronikus alapműveinek gyűjteményében (MERSZ) a linken érhető el.

A történetalkotás és -feldolgozás, azaz az észlelt eseményeket, jelenségeket jelentéssel felruházó, narratív gondolati sémák alkalmazása, az emberi kommunikációban kulcsszerepet játszó, alapvető kognitív folyamat. 

A narratíva olyan különleges metakódként jelenik meg kommunikatív aktusainkban, amely emberi lényegünket megjelenítve teszi lehetővé a kommunikációs szándékok megragadását és azt, hogy a közös világgal kapcsolatos üzeneteink szabadon áramolhassanak az adott kultúrákban, vagy a különböző kultúrák között. 

Az én- és identitásformáló narratívák gondolkodásunkra, megértési folyamatainkra, kommunikatív aktusainkra, mindennapi problémamegoldó cselekvéseinkre gyakorolt hatását vizsgálni tehát nem kevesebbet jelent, mint az emberi természet és kultúra kapcsolatát kutatni. 

A könyv ennek a felismerésnek a jegyében kínál átfogó elemzést a kérdéskört érintő filozófiai, nyelvészeti és pszichológiai elméletekről, külön is kitérve a narrativitás történelmi megismerésben és médiakommunikációban játszott szerepére.”

 


 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában