Budapest / Kalocsa

2023.12.01. 16:17

Állami díjjal tüntették ki Lakatos Andor kalocsai levéltárost

Budapesten ünnepélyes keretek között adták át a Fraknói Vilmos-díjakat. Az állami kitüntetést három másik pályatársa mellett, Lakatos Andor történész, levéltáros, muzeológus, a Kalocsai Főegyházmegyei Levéltár vezetője vehette át.

Zsiga Ferenc

Fotó: Magyar Kurir

A magyar állam Fraknói Vilmos-díjjal ismeri el évről évre azokat, akiknek munkássága kiemelkedő a katolikus teológia, filozófia vagy az egyháztörténelem területén, illetve akik tevékenységükkel előmozdították a magyar vallási élet megújulását és a teológia oktatásának fejlődését.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára köszöntőjében a Fraknói Vilmos (1843–1924) egyháztörténészről elnevezett, először 2000-ben átadott díjjal kapcsolatban utalt rá, hogy kitüntetettjei azt a tevékenységet folytatják, amit az egyházak a múltban végeztek a tudomány, a kultúra területén azokban a műhelyekben, melyekből a mai tudományos élet fakad. Lakatos Andoron kívül Szelestei Nagy László irodalomtörténész, Baranyainé Kontsek Ildikó művészettörténész és Lukácsi Zoltán kanonok-plébános, főiskolai tanár vehette át a magas elismerést.

Lakatos Andornak a szülővárosához, Kalocsához kötődő szakmai munkásságát Kálmán Peregrin ferences szerzetes, templomigazgató méltatta. – Lakatos Andor levéltáros munkája révén több mint huszonöt éve találkozik rendszeresen a családkutatókkal, szakmai tevékenységében hangsúlyos az egyházi levéltárak anyakönyvi és helytörténeti forrásainak feltárása és bemutatása. 2010 végén, a hazai levéltárak körében elsőként indult internetes tartalomszolgáltatás Kalocsán a dokumentumok digitális képfelvételeivel, majd 2013-ban anyakönyvi adatbázis Kalocsa és szállásai anyakönyvi bejegyzéseinek teljes szövegű átírásával. A Lakatos Andor által vezetett intézmény több szakmai elismerést is kapott. Történészi és levéltárosi feladatai mellett 1998-tól több egyházi levéltárban tevékenykedik szakfelügyelőként.

Mint a méltatásban elhangzott, Lakatos Andor tevékeny tagja a Magyarországi Egyházi Levéltárosok Egyesületének (MELTE) is. A közösségért végzett szolgálat, mások munkájának segítése aktív része mindennapjainak. 2010 és 2017 között főiskolai docensként, 2017-től kinevezett főiskolai tanárként oktat a Tomori Pál Főiskola bölcsészettudományi tanszékén. Szakmai munkássága bekapcsolt a hazai egyháztörténeti vérkeringésbe számos, addig polcokon porosodó, teljesen ismeretlen levéltári forrást. 

A rendezvény zárásaként a díjakat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nevében Soltész Miklós államtitkár és Fürjes Zoltán helyettes államtitkár adták át a kitüntetetteknek.


 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában