Találkozó

2023.12.02. 11:45

A térség polgármesterei Érsekcsanádon tanácskoztak – galériával

Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője lehetőséget teremtett a kistelepülések polgármestereinek arra, hogy a tanácskozásra vendégként érkezett Dukai Miklós államtitkárnak közvetlenül feltegyék az aktuális kérdéseiket.

Márton Anna

Az eseményen részt vettek a térség kistelepüléseinek polgármesterei.

Fotó: Márton Anna

Újabb kistelepülési polgármestertalálkozót tartottak a választókerületben december elsején. Ez alkalommal Érsekcsanád volt a házigazda település. A tanácskozásra vendégként érkezett Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzatokkal foglalkozó államtitkára, a téma az önkormányzatokat érintő ügyek voltak. Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője lehetőséget szeretett volna biztosítani a kistelepülések polgármesterei számára, hogy azokkal az ügyekkel, amelyek kifejezetten az önkormányzatokat érintik, illetve az aktuális információkkal kapcsolatban, hozzájussanak, illetve ha van kérdésük, akkor közvetlenül a területért felelős államtitkárnak ezt fel tudják tenni. A cél az volt, hogy tudjanak kérdezni vagy beszélgetni közvetlenül az adott témában.

A képen balról-jobbra: Dukai Miklós, a Belügyminisztérium önkormányzatokkal foglalkozó államtitkára, Zsigó Róbert, Baja és térsége országgyűlési képviselője, Vedelek Norbert a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat alelnöke, Felső Róbert Érsekcsanád polgármestere
Fotó: Márton Anna

Az ülésen a házigazda Felső Róbert polgármester részletesen bemutatta a település történetét. A község többször változtatta földrajzi helyét a történelem során. A lakosság a különböző ellenségek zaklatásától menekülve a Duna menti mocsarak közé húzódott, majd az árvízi elöntések miatt egyre távolabb költözött a Duna partjától, végül 1806-ban települt át a közeli magaslatra, a község mai helyére. 

A régészeti leletek szerint már a 11. században település volt. 

Oklevél először 1391-ben említi Csanád falut a kalocsai érsekség birtokaként. Az 1898-ban kiadott helységnévtörvény alapján 1900-ban a község nevét Csanádról Érsekcsanádra változtatták. A községet 1944-ben Pest-Pilis-Solt-Kiskun vármegyéből a Bács-Bodrog vármegye Bajai járásához csatolták. Később lett Bács-Kiskun megye része. A hetvenes évektől sorban épültek az új lakóházak, amelyek miatt új utcákat, lakótömböket alakítottak ki a község déli, északi, majd keleti részén.

Napjainkban a falu újjáéledését tapasztalhatja az ide látogató. A közterületeken több játszótér épült az utóbbi években, az utcákat díszfák, virágágyások csinosítják. A község nyugati oldalán, a Duna-völgyi-főcsatorna partján létrehozott szabadidőpark fürdési, sportolási, főzési lehetőséget biztosít az odalátogatóknak, és helyet ad a nyári időszakban megrendezésre kerülő szabadtéri rendezvényeknek, egyebek mellett a halsütő fesztiválnak, illetve a falunapot is rendszeresen itt tartják. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában