Ünnep

2023.12.24. 06:50

A negyedik, a szeretet gyertyája is felgyulladt Kalocsa adventi koszorúján – galériával

A hit, remény, öröm után a szeretet lángja is felgyulladt Kalocsa város adventi koszorúján. A szentestét megelőző szombaton a Szentháromság téren rendezett ünnepségen dr. Filvig Géza polgármester és dr. Bábel Balázs érsek ünnepi gondolatait mintegy 500 résztvevő, köztük az adventi vásárra érkezett nagyon sok kisgyermekes család a gyönyörűen feldíszített, villózó fényekben pompázó karácsonyfa és az adventi koszorú ölelésében hallgatta.

Zsiga Ferenc

Ünnepi gyertyagyújtásra gyűltek össze a kalocsaiak

Fotó: Zsiga Ferenc

Dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere ünnepi beszédében rámutatott: az önkormányzat a közterületi díszítésekkel, a különböző kulturális és szórakoztató programokkal jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a városban idén is igazi adventi hangulat uralkodjon. Azt tapasztalja, hogy mindenki szép ünnepre készül, de gondoljunk azokra, akik segítségre és támogatásra szorulnak, hogy nekik is szép lehessen a karácsonyi ünnepük! – hívta fel a figyelmet a polgármester.

– Mindenkinek jó szívvel ajánlom, használjuk ki az ünnepek adta időt és lehetőséget, hogy a jóra és szépre hangolódjunk, koncentráljunk, így talán a hétköznapokban is könnyebben látjuk meg a szépet és a jót. Adjunk hálát, hogy mi békében és biztonságban tudjuk megünnepelni a karácsonyt – mondta a polgármester.

Dr. Filvig Géza végül mindenkinek szeretetben, békességben, boldogságban töltött karácsonyi ünnepeket kívánt.

Dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere
Fotó: Zsiga Ferenc

Dr. Bábel Balázs érsek ünnepi gondolataiba beleszőtte, hogy az adventi koszorú nem olyan régi, mindössze 150 éves, de azt mondják róla, hogy a négy gyertya azt a négyezer évet akarja jelképezni, ami a Krisztus előtti időben volt, mert akkor körülbelül ennyi időre tudtak visszatekinteni. Ebből kétezer év a pogány idő, kétezer év pedig az Ábrahámtól eltelt időszak volt, amikortól várták a Messiás, a megváltó születését.

– Jézus születése óriási esemény lett, az üdvösségtörténetnek a fordulópontja. Felmerül a kérdés, hogy a mai ember várja-e Jézus születését valójában? Angelis Silesius, a német misztikus költészet legnagyobb alakja mondja, megszülethetett százszor is Betlehemben, ha nem születik meg szívedben, nem vagy megváltva – idézte az érsek az újkori keresztény barokk költészet egyik legnagyobb alakját.

– Karácsony ünnepe nekünk ezt jelenti. Jó, hogy ezt mi ilyen köztereken is kifejezésre juttathatjuk, mert a nyugati világban egyes helyeken már karácsonyfát sem lehet állítani, még büntetnek is érte, nehogy a más világnézetű emberek érzékenységét megsértse a karácsonyfa vagy az adventi koszorú. Ez nem sérti meg, mert a szeretet ünnepére készülünk, amelynek megtestesült formájában Jézus jött el közénk! 

A szeretetnek az a tulajdonsága, hogy osztani akar, és Isten is azért teremtette a világot, mert meg akarta osztani az ő jóságát, szépségét az emberiséggel, a teremtett világgal. 

Ezért jött el közénk Jézus Krisztus, mi több, megváltást hozott számunkra. Ennek örvendjünk! – zárta gondolatait dr. Bábel Balázs érsek, majd a folytatásban dr. Filvig Géza polgármesterrel közösen megnyomták azt a kapcsológombot, amely nyomán felgyulladt az adventi koszorú utolsó elektromos gyertyája fénye.

A folytatásban a kiváló Morning Sun Együttesből Kiss Zsuzsa énekes karácsonyi összeállítása hangzott el, majd teázás, forralt borozás vette kezdetét.

Ezúttal dr. Bábel Balázs és paptársai is a téren maradtak, ahol az adventi élménypiac pavilonjai között mintegy egyórás, nagyon jó hangulatú beszélgetés, forralt borozás vette kezdetét érsek atya, Fülöp Ernő atya, dr. Filvig Géza polgármester, több önkormányzati képviselő és a szervezők részvételével, amelybe a gyertyagyújtó ünnepségre érkező közönség közül is többen bekapcsolódtak.

A bensőséges és jó hangulatú adventzáró önkormányzati-egyházi esemény, egyben az élménypiac és termelői vásár 20 óra körül zárult.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában