Előadás

2023.12.16. 19:00

A dunai árvizekkel zárul a bajai szenior egyetem

A Bácskai Kultúrpalota Bajai Szenior Egyetem őszi szemeszterének záró előadója december 18-án Abonyi Csaba, az Alsó-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság (ADUVIZIG), Árvízvédelmi és Folyógazdálkodási Osztály osztályvezetője lesz. Előadásának címe: Árvizek az Alsó-Duna-völgyben.

Rab Rita

Könyvtári tájékoztatást tartanak az őstermelőket érintő jogszabályokról

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

Mint általában a folyók többsége, így a Duna esetében is a vízjárással kapcsolatos emlékezetes időszakok és események leginkább a szélsőséges vízállások, árvizek bekövetkezéséhez kötődnek. A Dunán minden évszakban lehetséges árvíz: esőzés okozta árvíz általában nyáron és ősszel, hóolvadás okozta árvíz télen és tavasszal. Vannak árvizek, amelyek e két típus egybe olvadásából keletkeznek. Ilyen volt például az 1965. évi emlékezetes dunai árvíz is, amely 1830 óta, amióta rendszeres vízállás feljegyzések készültek, a legmagasabb és a leghosszabb ideig tartó árvíz volt.

− A Dunán gyakoriak voltak a jeges árvizek a szabályozás előtti időszakban. A XIX. század eleje óta levonult 36 nagy árvízből 14 volt jeges. Bár a jeges árvizek egészen sajátos hidrológiai körülmények között jönnek létre, mégis, a legtöbb vizet szállító, klasszikus értelemben vett árvíznek a jégmentes időszakban levonuló árhullámok tekinthetőek. E különbség meghatározó, hiszen a jégtorlaszok képződésének megakadályozásával – legyen annak eszköze, akár a folyószabályozás vagy a jégrombolás – a jeges árvíz kialakulásának veszélye jó eséllyel megelőzhető. Azonban a csúcsvízhozamokat produkáló árhullámok műszaki szempontból mértékadónak tekintett árvízszintek alatti levezetése már jóval összetettebb és megfelelően kiépített árvízvédelmi rendszer hiányában, pusztán operatív árvíz-védekezési beavatkozásokkal egy Duna-méretű folyón aligha biztonsággal megoldható feladat − mondta Abonyi Csaba.

Az előadásban általános áttekintés hangzik el a Dunán levonult árvizekről, a főbb jellemzőinek és sajátosságainak az ismertetésével, valamint az azok nyomán keletkezett tervek mentén megvalósult árvízvédelmi fejlesztésekről és az elért eredményekről, ígéri az előadó.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában