Keceli FLORA Virágfesztivál

2023.12.01. 16:24

A borongós időjárásban tavaszt varázsoltak a kertészek – galériákkal

Legalább ötezer szál virág, száz különböző kompozíció, kétszázötven faiskolai faj, nyolcvan kaktusz, egyéb szukkulens zöldnövény-féleséget láthatnak azok az érdeklődők, akik ellátogatnak a hétvégén Kecelre. Itt ugyanis a helyi sportcsarnokban péntek délelőtt nyílt meg a XXXIV. Flora Virágfesztivál és az ehhez kapcsolódó hagyományos vásár.

Barta Zsolt

Közel ötezer szál virágot, száz különböző kompozíciót, kétszázötven faiskolai fajt, nyolcvan kaktuszt és egyéb szukkulens zöldnövény-féleséget láthatnak az érdeklődők

Fotó: Pozsgai Ákos

Ha december első hétvégéje, akkor Kecelre érdemes ellátogatni. Az advent első hetében nyílik meg ugyanis az a virágkiállítás, amely minden évben ezreket csalogat a kunsági kisvárosba. A rendezvény sajátossága, hogy a helyiek egy programsorozatot építenek a virágkiállításra. Így például ma kimonó bemutató és vadász kiállítás is nyílt a rendezvény helyszínén. 

Ahogy az elmúlt évtizedekben így most is a sportcsarnok és a mellette lévő művelődési ház ad helyszínt a programoknak. A megnyitón Haszilló Ferenc köszöntötte a vendégeket a virágkiállítás helyszínén. 

Haszilló Ferenc, Kecel polgármestere
Fotó: Pozsgai Ákos

Kecel polgármestere hangsúlyozta: legutóbb a covid járvány előtt tartottak virág ünnepélyt. Három év kimaradt, most azonban nagyon sokan jelezték, hogy jönnének a három napos rendezvényre. A tematikát a nemzetek virágai és a Petőfi emlékév tiszteletére a költő emlékezete adta. A kiállítók ezeket a szempontokat figyelembe véve készítették el bemutatóikat. Hangsúlyozta, hogy most hatodik alkalommal rendeztek kiskert berendező versenyt. A gyerekeknek szóló kiskertépítő pályázat is ehhez a tematikához kapcsolódik, és a virágkiállítók is igyekeznek e köré illeszteni standjaikat. 

Kísérő programként kimonó-kiállítást nyitottak péntek délelőtt. Szombaton délelőtt érkezik a Petőfit megszemélyesítő Bánföldi Szilárd színművész, akivel szinte egész nap találkozhatnak a látogatók. Szombaton délután 15 órakor nyílik az országos fazekas kiállítás is, amely 28 alkotó ünnepe és egyben vásár is. Másnap korhű öltözetben Balatonfüredről a Reformkori Hagyományőrzők Társasága látogat a kiállításra. A rendezvényhez programokkal csatlakozik a múzeum, a tűzoltóság, valamint nyitva tart a Pintér Haditechnikai Park is. 

Elhangzott az is, hogy az 1000 négyzetméteren megszervezett kiállítás legfőbb szponzora a Pintér Művek tulajdonosa, Pintér Csaba volt. Majd Haszilló Ferenc polgármester átadta a szót Bányai Gábor országgyűlési képviselőnek, aki elmondta, hogy középiskolásként maga is részt vett az első kiállítás felépítésén a néhai Téglás Andrással a TG Virágdekor tulajdonosával. Mivel most volt András nap, annyit mondott: Bandi bácsi most odafent biztos, hogy folytatja a kertész tevékenységét. Színes virágokkal kápráztatja el a mennyország lakóit. Ezt követően megdicsérte Kecel város lakóit, akik egy olyan településen élnek, amely tele van értékkel. Nyáron gyönyörű virágos, hatalmas gyümölcsösök, szőlőskertek övezik a várost. Kiváló borokat készítenek a keceli pincészetek. Szólt arról is, hogy évtizedekkel ezelőtt sok virágkertészet működött idehaza, de a külföldi konkurencia tönkre tette ezeket. A virág termesztő vállalkozások mintegy 90 százaléka szűnt meg az elmúlt időszakban. 

A képviselő után Fekete Szabolcs kanonok áldotta meg a rendezvényt. A rendezvény szakmai rendezője, Gombás Attila virágkötő kertépítő szakember évtizedek óta. 

Kérdésünkre megjegyezte: a jelenlegi kiállítás a négy évvel ezelőttinél magasabb színvonalú. Közel ötezer szál virágot, száz különböző kompozíciót, kétszázötven faiskolai fajt, nyolcvan kaktuszt és egyéb szukkulens zöld növény féleséget láthatnak az érdeklődők. 

Ő maga szombaton és vasárnap 14-, és 15 órakor virágkötészeti bemutatót tart. 

Aki tehát adventi ünnepi díszt kíván készíteni annak érdemes ellátogatnia a kiállításra. A keceli virágkiállítás részletes programját a kecel.hu honlapon olvashatják az érdeklődők.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában