Átadó ünnepség

2023.12.14. 13:16

3D fémnyomtatóval bővült a Neumann János Egyetem eszköztára – galériával

A 3D nyomtatás nem új keletű Kecskeméten, hiszen a Neumann János Egyetem GAMF Műszaki és Informatikai Karán indult el először országunkban az additív gyártástechnológiai szakmérnöki képzés külsős cégek bevonásával, ezzel is garantálva a hallgatók naprakész ipari tudását. Szerdán ünnepélyes átadón az IC-Hungary Kft. felajánlásából egy fémnyomtatóval bővülhetett gazdagodott az egyetem 3D nyomtatási gépparkja.

Orosz Fanni Flóra

Fotó: Orosz Fanni Flóra

Azt is megtudhattuk, hogy a csaknem 50 millió forint értékű gépezet mellé egyéb kiegészítő elemeket is kapott az Innovatív Járművek és Anyagok Tanszéke. Például egy olyan speciális porszívót, melynek segítségével az el nem használt fémporokat újra tudják hasznosítani. 

Horváth Tamás, az IC-Hungary Kft. ügyvezető-tulajdonosa kifejezte bizakodását a jövőre nézve, hiszen reményei szerint az egyetem nagy hasznát veszi a speciális nyomtatónak, és úgy gondolja, hogy a legjobb helyre került. Azt is hozzátette a tulajdonos, hogy valószínűleg nem ez volt az utolsó olyan alkalom, amikor a két közös projektbe kezd. 

Dr. habil Fülöp Tamás, az egyetem rektora megköszönte a nagylelkű felajánlást, és kimondottan felhívta a figyelmet arra is, hogy az új 3D fémnyomtatót a fogtechnika területén is tudják majd alkalmazni, ugyanis a budapesti Semmelweis Egyetem és a kecskeméti Neumann János Egyetem 2022 szeptemberében közös képzést indított Digitális Fogászati Tervező néven. – A vállalati partereinknek nagyon sokat köszönhetünk nemcsak az oktatás, hanem a gyakorlati képzés vonatkozásában is. Olyan eszközöket tudnak felajánlani, amelyek a kutatás-fejlesztésben és az oktatásban egyaránt tudunk hasznosítani – köszönte meg a felajánlást dr. habil Fülöp Tamás. 

A Neumann János Egyetem új 3D fémnyomtatója a legapróbb részletekig képes megalkotni egy-egy objektumot, így bármilyen alkatrész, tárgy, de akár fogászati eszköz is létrehozható, ezzel pedig a terület egy új oldala nyílik meg a hallgatók előtt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában