Iparművész

2023.11.05. 19:00

Szarka Vëra tiszteletére rendeztek emlékestet Homokmégyen

A Homokmégy hírét a nagyvilágba röpítő Romsics Lászlóné Szarka Vërára, népi iparművészre, a népművészet mesterére, a kalocsai sárköz népművészetének emblematikus alakjára a szülőfalujában emlékeztek. A művelődési házat megtöltő közönség nagyobbik része még ismerte a rendkívül tehetséges és sokoldalú, művészetének átadásában is jeleskedő homokmégyi asszonyt. Az élete szinte utolsó napjáig alkotó Szarka Vera a róla készült kisfilmnek, hanganyagoknak, a jelenlévők személyes hangvételű visszaemlékezéseinek köszönhetően szinte személyes résztvevője volt a személyisége, életműve előtt tisztelgő eseménynek.

Zsiga Ferenc

Viseletbemutató. A képen balra Romsics Imre, múzeum igazgató

Fotó: Zsiga Ferenc

Az önkormányzat szervezésében megtartott első Szarka Vëra emlékestre Kalocsáról és a környező településekről is számos, a népművészet különböző ágait művelő ismert népművész érkezett. Mindenekelőtt természetesen ott voltak gyermekei és unokái, akik meglepetés produkcióként autentikus viseletbe öltözve, az „unokák táncával” tisztelegtek nagyanyjuk emléke előtt.

Az emlékestet Tapolcsányiné Varga Krisztina polgármester nyitotta meg, aki személyes hangvételű beszédében érzékeltette mindazt, amit Szarka Vëra jelent Homokmégynek. A település vezetője a folytatásban Szarka Vëra Homokmégy díszpolgárává avatása alkalmából rendkívüli alapossággal készített előterjesztést olvasta fel. Mint a méltatásból kiderült: Szarka Vëra családjának története összefonódott Kalocsa legújabb kori történetével. Az utolsó 200 év családi hagyatéka megtestesíti a kalocsai népi díszítő művészetet, annak kialakulását és korszakonkénti változását. 

Szarka Vëra 1941. november 5-én született a valamikori kalocsai szállások déli központjában, Homokmégyen és 2022-ben hunyt el. 1958. szeptember 28-án ment férjhez Romsics (Karács) Lászlóhoz, aki az előző esztendőben kezdett el tárogatózni, és közel fél évszázadon át volt egyik meghatározó muzsikusa a homokmégyi zenekaroknak. Szarka Vëra a szó szoros értelmében beleszületett a hagyományba. 1959-ben beiratkozott a kalocsai Népművészeti és Háziipari Szövetkezetbe. Eleinte kézi varróként, 1964-től gépi varróként dolgozott. Időközben nagy gyakorlatot szerzett a minták tervezésében, ezért szeretett volna átkerülni a szövetkezet íróasszonyai közé. Mivel nem vették fel, soha többé nem lépte át a szövetkezet küszöbét, viszont 1979. júliusában kiváltotta az iparengedélyt és a továbbiakban vállalkozóként kereste kenyerét, ezzel megteremtve művészi szabadságát is. 

Szarka Vëra a róla készült kisfilmben
Fotó: Zsiga Ferenc

Szarka Vërában összpontosult a két évszázad alatt felhalmozódott családi tudás, és az azok kibontakoztatásához elengedhetetlenül szükséges készségek és képességek sora. Az írást nem is kellett tanulnia. Más női munkákhoz hasonlóan, mindennapos tevékenységként rajzolta a mintákat édesanyja mellett. A hagyományos munkafogások, technikák ésszerű átalakítása – a megszokottal szemben – Szarka Vëra gondolkodásának nyitottságát mutatja, amely egész magatartására, tevékenységének valamennyi körére jellemző. Zsűrizett tervezéseinek mindegyikét saját tulajdonaként őrizte meg, így elegendő anyaggal rendelkezett ahhoz, hogy önálló kiállításokon mutassa meg alkotásait. 

Az egyik legfontosabb törekvése, hogy átadja tudását a fiataloknak is megvalósult. 1996-2008 között szervezte és vezette a homokmégyi iskola népművészeti szakkörét. A Népi Iparművész és a Népművészet Mestere-díj mellett 1998. október 23-án vette át a Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkeresztet, 2019-ben pedig a Bács-Kiskun Megyei Prima-díjat. Alkotásait több múzeum mellett a budapesti Népi Iparművészeti Múzeum őrzi.

Verebélyi Kincső néprajzkutató, az ELTE nyugalmazott egyetemi tanára emlékezett vissza azokra az időkre, amikor Szarka Vëra otthonában fogadta, vagy országos programokon találkoztak. Az érzelem gazdag visszaemlékezésből kiderült, hogy Szarka Vëra minden tekintetben haladt a korral, személygépkocsit vezetett, jártas volt a számítógép használatában. A néprajzkutató szerint különösen irigylésre méltó tulajdonsága volt, hogy ugyan rengeteget dolgozott, de soha nem sietett, kapkodott, mindenkihez volt egy jó szava.

A múlt idézésében Kriptáné Halász Zsuzsa népi iparművész is közreműködött, aki közös képekkel, a mestere pozitív jellemvonásainak bemutatásával igyekezett képet alkotni Szarka Vëráról. 

Az est szakmai élményét mindenképpen Szarka Vëra fia, Romsics Imre, a kalocsai Viski Károly Múzeum igazgatója szolgáltatta, aki a téma nagy szakértőjeként élvezetes stílusban, humorral fűszerezve a korszakonkénti kalocsai motívumvilágot, annak fejlődését a viseletbe öltözött lányok, asszonyok és férfiak egyes ruhadarabjain keresztül mutatta be.

A rendezvény az unokák táncával folytatódott, majd a Homokmégyi Hagyományőrző Egyesület valamennyi korosztályt felvonultató, az alkalomra összeállított táncműsorával, és szeretetvendéglátással zárult. 



 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában