Előadás

2023.11.18. 07:00

Milyen elvek, értékek és érdekek mozgatják az Európai Uniót?

A Bajai Szenior Egyetem következő előadója november 20-án, 15 órakor a Bácskai Kultúrpalotában dr. Póla Péter az Eötvös József Főiskola intézetigazgatója, főiskolai tanár, KRTK Regionális Kutatások Intézetének tudományos munkatársa. Előadásának címe figyelemreméltó: Quo Vadis Európai Unió?

Rab Rita

Illusztráció

Fotó: Shutterstock

– Gyakori tapasztalatom, hogy az Európai Unióról keveset tudunk, sokszor azt a keveset is rosszul. Nem értjük (jól) az integráció lényegét, s e nélkül annak jelen működését és jövőbeli lehetőségeit, Magyarországgal kapcsolatos pozitív és negatív hatásait is félreérthetjük. 

Szükséges ezért hátrébb lépve megvizsgálni, milyen elvek, értékek és érdekek mozgatták és mozgatják ezt a közösséget. Honnan indult és hová tart ez az integrációs folyamat? Tisztán kell látni a múltbeli törekvéseket, a sikerek és kudarcok okait, megismerni, hogy mire való és mire nem való „Brüsszel”. Van-e élet, vagy inkább: milyen élet van az Európai Unión kívül? Létezik-e komoly szándék a huxitra? Lesz-e valaha Európai Egyesült Államok és az mit jelentene Magyarország számára? Melyek az EU előtt álló legnagyobb kihívások? Néhány tényszerű megállapítás mellett ilyen és ehhez hasonló kérdésekre keresem a választ ebben az előadásban- e szavakkal ajánlja az előadó az érdeklődök figyelmébe a programot.

Dr. Póla Péter

1997-ben szerzett közgazdász diplomát Pécsett, 1999-ben Európai Uniós szakértő MBA oklevelet Gödöllőn. A PTE Regionális Politika és gazdaságtan Doktori Iskolában szerzett regionális tudományok területen doktori fokozatot. Kutatóként főként a hazai és az európai vidéki térségek fejlesztési lehetőségeivel foglalkozik. Húsz éve tanít a felsőoktatásban, 2007 óta Baján, az Eötvös József Főiskolán. Érdeklődési és kutatási területei között a helyi gazdaságfejlesztés hangsúlyos, de az utóbbi években az ökológiai közgazdaságtan is egyre nagyobb teret kap. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában