Madaras

2023.11.16. 15:04

Mézes napokkal népszerűsítik a környezettudatosságot a bácskai településen – galériával

Csütörtökön délelőtt százötven diáknak tartottak mézes reggelit a madarasi általános iskola napközis ebédlőjében.

Juhász Jenő

Mézes reggeli az iskola ebédlőjében

Fotó: Juhász Jenő

Az Európai Mézes Reggeli programhoz Magyarország 2014-ben csatlakozott, melyben azóta évről-évre egyre több óvoda és iskola vesz részt. A kezdeményezés célja a méhek és az egészséges életmód népszerűsítése, a környezettudatos magatartás kialakítása. A program felhívja a figyelmet a méhek szorgos munkájára, ami jelentősen hozzájárul a biológiai környezet alakulásához, melynek hatásait saját magunk is tapasztalhatjuk.

A bácskai település mézes programjait a Madaras és Környéke Méhész Egyesület szervezi. Az idei rendezvényen repce-, akác-, hárs-, gesztenye-, napraforgó- és vegyes virágból készült mézeket kínáltak a diákoknak. A pedagógusok és a konyhai dolgozók munkájának köszönhetően természetesen vajas kenyér és meleg tea is jutott az asztalra. 

Az iskola tanáraitól kapott információ szerint a tanulók minden évben már nagyon várják a mézes napokat, sőt a pályaorientációs pályázatukba is beépítik a méhészkedés népszerűsítését. 

Faragó Róbert, a méhész egyesület elnöke érdeklődésünkre elmondta, hogy a 70 fős tagságot egy három fős vezetőség irányítja. Létszámuk a 2014-es egyesületté válásuk óta növekszik. Örvendetes tény, hogy a helybélieken kívül a távolabbi településekről is vannak méhésztársak, sőt a határon túli szervezetekkel is tartják a kapcsolatot. Az előadásokon és összejöveteleken kívül most a legnagyobb kihívást a Zrínyi utcai ingatlan felújítása jelenti. A közel 6 millió forintos támogatásból egy szákházat és egy méhészmúzeumot szeretnének megvalósítani. 

A mézes reggeli programsorozat további részében pénteken délelőtt a községi óvodába látogatnak el, majd még a karácsonyi ünnepek előtt felkeresik az idősek napközijét is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában