Bács-Kiskun

2023.11.30. 11:02

Kilenc új értékkel bővült a vármegyei értéktár

A vármegyei értéktár bizottság döntése értelmében kilenc új értékkel bővült a vármegyei értéktár – tudatta Bács-Kiskun Vármegye Önkormányzata. Kiskunhalasról három szellemi- és egy épített örökség került értéktárba: az 1902-ben avatott Erzsébet királyné szobor, Dékáni Árpád életműve, aki 1885-től a helyi református gimnázium tanára volt, ő tervezte az első halasi csipkét. Valamint Gyárfás István életműve, aki 1848-ban a település aljegyzőjeként forradalmi szabadcsapatokat szervezett, jogászi hivatása mellett történeti kutatásokat is folytatott.

Pozsgai Ákos

Erzsébet királyné szobra

Fotó: Pozsgai Ákos

Nagy Czirok László életműve is a vármegyei értéktárba került: Ő az 1950-es évek elejétől volt a kiskunhalasi Thorma János Múzeum igazgatója, később munkatársa. Megkerülhetetlen a halasi néprajzi gyűjtése, könyvei a mai napig szakirodalomként használatosak. Jászszentlászlón 2014 óta létezik a „Szomszédoló Hagyományápoló Dramatikus Játékdélelőtt”, hétfő óta ez a szellemi termék is bekerült a vármegyei értéktárba. A foglalkozások során az óvodások olyan népi hagyományokat élnek át, játszanak el, mint például a húsvéti locsolkodás, a lucázás, a pünkösdikirály-választás, vagy a Gergely-járás.

2002-ben kezdődött a Magyar Ásványvíz Kft. sikertörténete, amikor a San Benedetto Primavera ásványvízhez alacsony ásványianyag tartalmú vízlelőhelyet keresett, amelyet Lajosmizse határában meg is talált. Mostantól a cég vármegyei értéktárban lévőnek vallhatja magát. 1888-ban építették meg az érsekcsanádi gátőrházat, tíz évvel később pedig a szivattyútelepet. Hétfő óta e két vízügyi műtárgy és környezete is része a vármegyei értéktárnak. A ma is álló fülöpszállási református templomot 1797. november 1-én szentelték fel, most ez is bekerült a vármegyei értéktárba csakúgy, mint a minden év szeptember első hétvégéjén megrendezett Tiszakécskei Pálinkaünnep.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában