Hirös Agóra

2023.11.28. 09:59

Így zajlik egy véradás – ismét Gong Véradást tartottak Kecskeméten – galériával

Akár már egy véradással is megmenthetünk három életet, új esélyt adhatunk másoknak.

Orosz Fanni Flóra

Első alkalommal adott vért Fanni

Fotó: Bús Csaba

Az ember hajlamos tartani az ismeretlentől, vagy éppen túlgondol egy-egy helyzetet. Az ismerőseim közül sokan így éreznek a véradással kapcsolatban is. Korábban még én magam sem adtam vért, de idén úgy döntöttem, hogy tekintsünk be együtt a kulisszák mögé, hiszen ez az apró lépés megmentheti mások életét. 

November 27-én reggel 8:00-18:00 között tartották a már hagyományossá vált Gong Véradást a Hírös Agórában, ahol a Magyar Vöröskereszttel együttműködve várták a jelentkezőket. Mivel korábban én magam sem adtam még vért, ezért bevallom izgultam, szinte végig. Nem tudtam, hogy mire számítsak, de azt igen, hogy segíteni jó, és én segíteni akarok.  

Mindenekelőtt megjártam a szokásos köröket: adategyeztetés, tájékoztatók, kérdőív kitöltés, vérnyomásmérés és egy apró szúrás az ujjon, hogy kiderüljön, melyik vércsoportba tartozom. Az izgalmas rész még csak ezután következett. A laborban szinte folyamatosan foglaltak voltak az ágyak, és minden véradó mosolygott. Amikor sorra kerültem, a szakemberek megnézték melyik karomból érdemes vért venni és a balra esett a választás. Személy szerint nincs ellenérzésem a tű látványától, de amikor megtörténik, talán érdemes félrenézni, úgy pedig fel sem fog tűnni. Nekem sem tűnt fel, sőt az sem, hogy eltelt 6-8 perc és már készen is voltam. Összesen 450 ml vért vesznek, közben pedig fontos, hogy a kezünket folyamatosan, de csak óvatosan nyissuk-zárjuk. A véradás közben állandó a felügyelet, figyelnek az emberre, és ha bármi baj van, azonnal segítenek.  

Az a pár perc nagyon kevés idő, de néhány érdekes történet még így is belefért. Megtudtam, hogy sokan visszajáró, és rendszeres véradók, velük pedig már szinte személyes kapcsolatot is kialakítottak a szakemberek. Fontosnak tartják a miérteket, és beszélgetnek a véradókkal. Elárulták, hogy a legtöbben valamilyen egyéni motivációval érkeznek, például, mert a családjában is szükség volt vérre és „törleszteni” szeretné a segítséget, vagy mert korábban ezt látta a szüleitől és belenevelődött segítségnyújtásba. 

Az egész procedúra nagyon gyors volt, és mindennel együtt összesen maximum 40 percet vett el a napomból, de hatalmas élménnyel gazdagodtam. Rajtam kívül még 22-en érezhették az első véradás örömét aznap, de a visszajáró véradók is kitettek magukért, ugyanis összesen 154 személy adta a karját egy jobb ügy érdekében. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában