Kecskemét

2023.11.29. 16:20

Folytatódik a felnőtt sorozat a Ciróka Bábszínházban

November 30-án, csütörtökön 19 órai kezdettel, a Barguzin – Lehullt a csillag fénye című produkcióval indul a nagy népszerűségnek örvendő ifjúsági- és felnőtt előadás-sorozat új évada a kecskeméti Ciróka Bábszínházban.

Sebestyén Hajnalka

Barguzin – Lehullt a csillag fénye című produkció

Forrás: Ciróka Bábszínház

A sorozat részleteiről, darabjairól a Ciróka Bábszínház adott ki sajtóközleményt. Az első előadást, Barguzin – Lehullt a csillag fénye darabot 2022-ben mutatták be először. A produkció idén két kategóriában is jelölést kapott a Színikritikusok díjára. A humor és az abszurd eszközeivel színpadra állított fordulatos történetet a Petőfi személyéhez kötődő mítoszok és legendák ihlették. A költő születésének 200. évfordulója előtt tisztelgő előadást Fábián Péter írta és rendezte.

A sorozat második produkciója a Cseh Tamás életét és dalait bemutató Füst a szemében – Cseh Tamás 80. emlékest lesz, 2024. februárjában. A magyar könnyűzene történetének meghatározó alakja idén lenne 80 éves. A műsorban elhangzó dalok zenéjét Cseh Tamás, Másik János és Novák János, a szövegeket Bereményi Géza és Csengey Dénes szerezte. Bérczes László beszélgetőkönyve nyomán írta és rendezte: Vecsei H. Miklós. Játsszák: Ratkóczi Huba (QJÚB) / Szabó Balázs (Szabó Balázs Bandája) / Vecsei H. Miklós (QJÚB)

2024 márciusában Nagy Mari önálló estjét láthatják a nézők a Ciróka színpadán. Az ír származású Colm Tóibín Mária Testamentuma című regénye alapján készült monodrámát Viktor Balázs rendezte.

Mi a hit? Meg kell-e halni a hitért? Meg kell-e ezért halni egy anya fiának? Vagy bárki fiának? Vagy az anyának? Milyen az a világ, ahol egy anyja szeme láttára keresztre feszített fiú a remény jelképe? Szebb ez az új, megváltott világ? Milyen terhet hordoz az az anya, aki elengedte a fiát? Cserébe a világért. A világ megváltásáért. Elengedte-e egyáltalán? Mégis, mit jelent egy anyának, egy fia nélküli világ? – a nézők erre kapnak választ.

Az előző évad felnőtt sorozatát Keresztes Tamás vendégjátéka, az Egy őrült naplója zárta. Keresztes Tamás ezúttal új szerepkörben mutatkozik be a kecskeméti közönség előtt. A Kizárólag az utókor számára című darabot Janikovszky Éva fiatalkori naplója alapján állította színpadra. 

Janikovszky – lánykori nevén Kucses – Éva tizenkét és tizennyolc éves kora között, 1938-tól 1944-ig vezette a naplóját. Negyedik naplófüzetének borítóján ceruzával írva ez áll: „Kizárólag az utókor számára.” A bejegyzésekből kibomlik egy különlegesen érzékeny lány története, aki a világháború éveiben vált felnőtté. A leendő írónő hol kacagtató humorral, hol szívszorító iróniával mesél barátairól és szerelmeiről, kíméletlenül elemzi saját magát, miközben a háttérben végig ott ketyeg a világtörténelem kegyetlen órája. A produkció 2024 áprilisában látható a Ciróka Bábszínházban. Rendező: Keresztes Tamás. Játssza: Sodró Eliza és Martinkovics Máté.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!