Egyházi jelkép

2023.11.07. 15:28

Felszentelték a megújult André-keresztet Kerekegyházán – galériával

Ismét eredeti pompájában hirdeti Isten dicsőségét, óvja Kerekegyháza lakóit, az ide érkező és innen távozó jószándékú utazókat az André – kereszt, melyet Ruskó Norbert atya szentelt és áldott meg vasárnap a hívek jelenlétében. 

Gulyás Sándor

A megújult André-keresztet Ruskó Norbert atya szentelte és áldotta meg

Fotó: Marton Áron

Az egyházi jelképet özvegy André Lászlóné, Ördög Rozália és gyermekei Alajos, Emánuel és Balázs André Lászlóné családja állíttatta száznegyven évvel ezelőtt, 1883-ban, Isten dicsőségére és a Boldogságos Szűz Máriának tiszteletére, keresztény hitük bizonyságaként. 

– Az idén száznegyven éves kereszt nemcsak egyházi jelkép, hanem egyben Kerekegyháza történetének egyik legrégebbi épített emléke, ezért önkormányzatunk úgy döntött, hogy felújítja azt. A rekonstrukciós munkálatok költségeihez Füstös József és családja jelentős mértékben hozzájárult, így az önkormányzati forrással együtt, összefogással újult meg az André-kereszt, melyért köszönettel tartozunk a családnak. Továbbá köszönet és elismerés illeti a magas szintű kivitelezésért a Nagykőfaragó Kft.-t, a helyi Városgazdasági NKft. munkatársait, valamint Halász Viktort és Kaldenekker Sándort a segítségért és az áldozatos munkájukért – mondta el hírportálunk érdeklődésére dr. Kelemen Márk polgármester, aki egyben hozzátette: Kívánom, hogy óvja e kereszt mindannyiunk életét! Vigyázzunk rá, és vessünk a tekintetünk mellett keresztet is mindig, amikor elmegyünk mellette.

A kereszt eredeti kovácsoltvas kerítésének felújítását, sokszor szabadidejében is, Faragó Ferenc, a Városgazdasági Nkft. munkatársa fogta össze, akitől a kovácsmunka sem áll távol, amit nagy kihívásnak tartott. Az elrozsdásodott, hiányzó elemek elkészítése okozta a legnagyobb fejtörést a szakembereknek. A felületkezelést Kaldenekker Sándor, a célszerszámok, sablonok legyártását a hiányzó kerítés elemek pótlásához Halász Viktor felajánlásaként végezték el, melyért külön köszönet illeti őket – fogalmazott a polgármester

– Az egykoron hagyományosnak számító célszerszámok hiányában számos esetben saját ötleteinkre kellett hagyatkoznunk. A legnagyobb kihívást az a több darabból álló oszlopfő elkészítése jelentette, amihez a modern technikát is segítségül kellett hívni. Összességében elmondható, hogy a kerítés új elemei nem különböztethetőek meg az eredetitől – hangsúlyozta a kerekegyházi ezermester. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában