Tass/Alsószenttamás

2023.11.12. 06:50

Ezeregyszáz tonna gabona gyűlt össze a Magyarok kenyere programban – galériával

ÁGOTA Falván tartották meg szombaton a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági kezdeményezés 2023. évi Kárpát-medencei adományozó ünnepségét. Az eseményen mintegy 500 állami gondozásban élő gyermek is részt vett.

Gulyás Sándor

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének elnöke

Fotó: Bús Csaba

Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem kezdeményezés keretében a magyar gazdák az idei, megpróbáltatásokkal teli esztendőben is jó szívvel ajánlották fel gabonájuk egy részét. Az adományok jelképes átadására és a programban közreműködők részére történő köszönetnyilvánításra szombaton, az ÁGOTA Közösség ifjúsági, szabadidős, kulturális, képzési és lelkiségi központjában került sor Tass-Alsószenttamáson.

– Szívmelengető számomra, hogy a mai ünnepségnek Bács-Kiskun vármegye, ÁGOTA Falva ad otthont. Nem árulok el nagy titkot, idén még különlegesebbé szerettük volna varázsolni a mai napot. Szerettük volna, hogy nagy számban azon gyermekek, adományozottak is velünk együtt ünnepeljenek, akiknek egész évben örömmel gyűjtünk a gazdatársakkal. A Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem program határokon átívelve, a diaszpóra magyarságát is megszólítva, mára sokkal több mint az indulásakor volt. A programnak köszönhetően közösen őrizzük hagyományainkat. Ez a karitatív program a segítségnyújtáson túl, lehetőséget ad tudásátadásra, információ szerzésre, kapcsolatteremtésre, de mindemellett megtanít bennünket hinni, szeretni, bízni és igazán összetartozni – fogalmazott köszöntőjében Gáspár Ferenc, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ Bács-Kiskun vármegyei elnöke.

A Magyarok kenyere - 15 millió búzaszem jótékonysági kezdeményezés 2023. évi Kárpát-medencei adományozó ünnepsége Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára
Fotó: Bús Csaba

A malmok, fuvarozók és pékek is a program mellé álltak, hogy biztosítani tudják sok ezer rászoruló magyar honfitárs részére a mindennapi kenyeret, szerte a Kárpát-medencében.

– A Magyarok kenyere program a magyar gazdák lelkéből fakad. A magyar gazdákra mindig lehetett számítani, ez a nemzetépítő közösség ma is erős pillére a magyarságnak. A programban minden egyes szem búza, minden egyes adomány és fillér célba ér – hangsúlyozta Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a MAGOSZ elnöke, aki egyben kiemelte, hogy a gyermek a legfontosabb érték, a nemzet szándéka és ereje kiállni értük, támogatást és lehetőségeket biztosítani, hogy felnőttként nemzetünknek értékes polgáraivá váljanak.

Jakab István az ünnepségen bejelentette, hogy MAGOSZ a Magyarok Kenyere Alapítvánnyal összefogva száz tablettel ajándékozza meg az Ágota Közösségét.

– Magyarok kenyere program magában hordozza annak üzenetét, hogy a problémákat csak együtt tudjuk megoldani. A Kárpát-medencei magyarságunkat csak együtt tudjuk megőrizni, és csak az egymásba vetett hittel tudjuk a jövőnket építeni – fogalmazott Fülöp Attila, a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára.

A Magyarok kenyere program keretében idén háromszáz gyűjtőponton csaknem 1100 tonna búza gyűlt össze, emellett vetőmag-, zöldség- és gyümölcsfelajánlások, illetve számítástechnikai eszközöket is érkeztek. A kezdeményezés hozományaként ez évben elindult a Magyarok Kenyere a Jövőért Ösztöndíjprogram is, ami hét anyaországi és hét határon túli fiatalnak nyújt anyagi támogatást tanulmányaikhoz.

– Az Ágota Alapítvány negyedszázada nyújt oltalmat és szakellátást a rászorulóknak. A Magyarok kenyere program pedig ugyanezekre az elvekre épül, a másokról való gondoskodásról szól. A magyar gazdák évről évre bizonyítják, hogy felelősséget éreznek a nemzet iránt, és ez a segíteni akarás kézzel fogható formában, adományokban is megjelenik – emelte ki Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

A Magyarok Kenyere Alapítvány, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége által szervezett jótékonysági kezdeményezés keretében 19 vármegyébe és 15 határon túli szervezethez jut el a támogatás, ötszáz szervezet részesül lisztadományban. Az adományozottak az ünnepségen támogatói oklevelet és jelképes, a Magyarok kenyere liszteszsákot vehettek át.

– A Magyarok kenyere programban ma már a határon túli magyarság is képviselteti magát. Ez az összefogás tükrözi, hogy a magyarságon belül mindig, minden körülmények között számíthatnak egymásra a fogyasztók a gazdákra, a gazdák a kormányra, a város a vidékre, a határon túli magyarok pedig az anyaországra – fogalmazott Ökrös Oszkár, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A megajándékozott szervezetek részéről Kardosné Gyurkó Katalin, a Nagycsaládosok Országos Egyesületének elnöke kiemelte, hogy ajándék a több tonna liszt, amit kaptak, de ajándék a tudat, hogy van kire számítani, ajándék a család, a szerető közeg is, amiben a gyermekek felnőnek.

– Nagyon sokan vannak itt, akik hazánknak kenyeret adnak. Mutatva valamit mindabból, mi a legfontosabb tápláléka csemetéinknek, ez pedig az a szeretet ami reményt és jövőt mutat – emelte ki beszédében Kothencz János, az ÁGOTA® Alapítvány – Állami Gondoskodásban Élő és Veszélyeztetett Fiatalok Támogatásáért Alapítvány alapítója, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatója
Az eseményen áldást mondott Pálinkásné Balogi Beáta református lelkészasszony és Bese Gergő Péter plébános. Kulturális műsorral készültek az ÁGOTA Alapítvány növendékei, fellépett Csizmadia Anna, Junior Prima-díjas népdalénekes, a Juhász Zenekar és a Temesvári Bokréta Néptánc és Citeraegyüttes.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában