Labdarúgás

2023.11.24. 12:29

Emlékművet állítanak az Aranycsapat tiszteletére Csólyospáloson

Közel egyéves munka gyümölcse fog beérni Csólyospáloson, ahol felavatják az Aranycsapat tiszteletére azt a szoborkompozíciót, aminek ünnepélyes leleplezését a 70 évvel ezelőtti, 6-3-as magyar győzelmet hozó Anglia-Magyarország labdarúgó-mérkőzés napján, november 25-én tartanak. Az angol futball addigi 90 éve alatt először fordult elő, hogy egy európai kontinensről érkezett válogatott, saját otthonában győzze le a labdarúgás tanítómestereit.

Tapodi Kálmán

Balázs Antal, az alkotó és Á. Fúrús János polgármester

Fotó: Tapodi Kálmán

– Tavaly decemberben jött az ötlet, hogy az Aranycsapat tiszteletére állítani kellene egy emlékművet. Az apropót az adta, hogy pontosan most lesz hetven éve, hogy Puskásék lejátszották Londonban az „évszázad mérkőzését”. 

− A kopjafákból álló kompozíció ötlete erdélyi barátunktól, Balázs Antal sepsiszentgyörgyi fafaragótól származik, akinek több alkotása dísze falunk közterületeinek. Anti bácsi, aki január 1-jén lesz 88 éves, felajánlotta, hogy elkészíti számunkra a tizennégy kopjafából álló emlékművet, amennyiben ezt Csólyospálos befogadja. A sportegyesületünk elnöksége természetesen úgy döntött, hogy tisztelettel elfogadjuk a felajánlást. Időközben Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere jelezte, hogy városuktól ajándékba kapjuk a kopjafákat. Akkor mertünk egy nagyot álmodni, hogy méltó környezetet teremtsünk az alkotásnak. Gyűjtést szerveztünk a településen, ugyanis fontos cél volt, hogy közpénz elköltése nélkül valósuljon meg ez az emlékmű. Szerencsére nagyon sokan mellénk álltak és az adományozók nevei a sportöltöző falán, egy gránittáblán lesznek megörökítve – mondta el Á. Fúrús János polgármester. 

Fotó: Tapodi Kálmán

Mint megtudtuk: a különleges emlékműhöz, amelynek költségei megközelítik a 4 millió forintot, közel ötvenen adtak adományokat. Felajánlást tett Ádám Martin, a magyar labdarúgó-válogatott csatára is, akinek a pályafutása a szomszéd községből, Forráskútról indult. A Koreában légióskodó középcsatár ugyan nem tud jelen lenni az avatón, de ígéretet tett arra, hogy legközelebbi hazalátogatása során elmegy Csólyospálosra megnézni az emlékművet.

A világon egyedüli, kopjafás emlékmű születésének történetét Balázs Antal elevenítette fel. – Éjszakánként néha végiglapozom az életem történetét, és megálltam az 1953-as esztendőnél. Eszembe jutott, hogy életemben akkor hallottam először rádióban közvetítést egy focimeccsről. Egy pincében hárman hallgattuk Szepesi közvetítését. Recsegett, ropogott a telepes rádió, de olyan ordítást csaptunk a magyar góloknál, hogy a szomszédság kijött megnézni, hogy mi történt, 'tán valakit gyilkolnak. Tizennyolc éves voltam akkor és ez az esemény annyira megmaradt bennem, hogy arra gondoltam, hogy ezeknek a nagyszerű embereknek, valahol emléket kellene állítani. Mikor ezt kitaláltam, a következő napon felhívtam Á. Fúrús János polgármester urat és eladtam neki az ötletet. Nemsokára felhívott a csólyospálosi sportegyesület elnöke, Szögi István, aki annyit mondott: „Anti bácsi, a hír hallatára megtelt könnyel a szemem.” Ha pedig a Szögi Pistának megtelik örömkönnyel a szeme, akkor ezt meg kell csinálni! Januárban aztán a határidőt is kiszabtam magamnak: március 15-re kész kell, hogy legyen és március 14-re befejeztem az összes kopjafát – mesélte Balázs Antal, aki elmondta, hogy a Londonban pályára lépő 11 játékos – Grosics (Gellér), Buzánszky, Lóránt, Lantos, Bozsik, Zakariás, Budai II., Kocsis, Hidegkuti, Puskás, Czibor – mellett a szövetségi kapitány Sebes Gusztáv, és a találkozó riportere, Szepesi György tiszteletére is készített egy-egy kopjafát.

A szombati szoboravató előtt, a focipályánál lévő sportöltöző épületében, 14:15-kor nyílik meg a Puskás Intézet Aranycsapat elnevezésű vándorkiállítása. Az emlékmű avatója pedig 15:15-kor kezdődik. Az időpontok sem véletlennek, hiszen hetven éve a londoni, illetve magyarországi idő szerint pontosan ekkor indult útjára a labda a mindmáig legendás mérkőzésen, amiről a focibarátok jól tudják: „négy-kettő a félidőben, a végén hat-három.”

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában