Verseny

2023.11.06. 11:48

Dunapatajon rendezték meg a III. Kodály Zoltán Népzenei Találkozót

A Dunapataji Népdalkör és Hagyományőrző Egyesület szervezésében múlt szombaton a Kodály Zoltán Művelődési Központban rendezték meg a III. Kodály Zoltán Népzenei Találkozót, amely egyben a KÓTA térségi és országos minősítő verseny is volt. A háromtagú zsűrit elnökként Birinyi József, a Hungarikum Szövetség elnöke, a KÓTA társelnöke, népzenész, népzenekutató vezette. A szakemberek a nap folyamán 20 produkció minősítését végezték el.

Zsiga Ferenc

Dunapataji Népdalkör

Fotó: Zsiga Ferenc

A 300 népdalénekes, néptáncos részvételével zajló találkozó alkalom volt ara is, hogy a kalocsai és környékbeli népművészeti egyesületek énekesei, táncosai és népművészei a minősítés tétje nélkül is bemutatkozzanak. 

A jól szervezett találkozó a helyi Fényes csillag Citerazenekar műsorával kezdődött, majd Csóti András alpolgármester köszöntőjét követően Schill Tamás muzeológus, a Dunatapaji Múzeum vezetője Dunapataj és Kodály című előadásában Kodály és a nagyközség kapcsolatának egyes epizódjait elevenítette fel. Egyebek mellett elhangzott: Kodály Zoltán 1940-ben járt először Dunapatajon, majd 1962-ben, amikor meglátogatta az 1956/57-es tanévben az országban elsőként alakult Ének-Zenei Általános Iskola végzős 8. osztályát. Ekkor kérték föl a színházépület alapkőletételére. Kodály harmadszor 1966-ban, az elkészült művelődési ház avatására érkezett Dunapatajra. A jelenlegi színpadon akkor elmondott utolsó nyilvános beszéde zenetörténeti jelentőségű – hívta fel a figyelmet Schill Tamás. 

Dunapataji Fényes csillag citerazenekar
Fotó: Zsiga Ferenc

A mostani népzenei találkozó is bebizonyította, hogy Kodály várakozása beteljesült, de erre már Birinyi József, a zsűri elnöke mutatott rá, aki a minősítés folyamatát és fokozatait ismertető beszéde végén egy kis közös éneklése invitálta a hallgatóságot. Az „A pataji bírónak…” című dalt az ő előéneklése mellett először bátortalanul, majd mind erőteljesebben énekelte a műfajban jártas közönség. 

A folytatásban az 1982-ben alakult kiváló helyi Dunapataji Népdalkör Kodály Zoltán Kállai kettős című művéből a Felülről fúj az őszi szél…, majd a közismert Nem vagyok én senkinek sem adósa című népdalokat Wolfárt Ádám László és barátai zenekari kísérete mellett – nem minősítésre szánva – adta elő.

Ezt követően a mintegy 30 fős énekkar minősítő műsora következett. Két blokkban a Kiöntött a Kisküköllő, majd a Ha bemögyök a Pataji csárdába című, Végváry Rezső gyűjtötte dalcsokor következett, a már említett zenekar kísérete mellett. A zsűri utólagosan ismertetett magas értékelése a közönség tetszésnyilvánító erős tapsából már akkor sejthető volt. 

A  programsor más együttesek mellett Bács-Kiskun vármegyéből, illetve a térségből érkezett együttesek műsorával folytatódott. Fellépett a Pantelei Kéknefelejcs Dalkör, az Érsekhalmi Hagyományőrző Népdalkör, a kalocsai Mezei Virágok Népdalkör, az Öregcsertői Őszirózsa Asszonykórus, a Bajai Csillagvirág Énekegyüttes és az Iringó Népdalkör. Az egyes csoportok fellépései között minősítésre többnyire fiatal egyéni énekesek is a zsűri elé vitték tudásukat. A minősítés a bajai Dunajda Énekegyüttes műsorszámával zárult. 

A délutáni második részben a minősítés a szólisták mellett a Balatonkeneséről, Nyírádról érkezett együttesek, a Kiskőrösi Szlovák Nemzetiségi Népdalkör és Citerazenekar fellépésével folytatódott. 

A találkozó ha úgy tetszik tét nélküli részében a Hartai Kulturális Egyesület tánccsoportja, a kunszentmiklósi Szappanos Lukács Népdalkör, a Drágszéli Asszonykórus, a Hajósi Hagyományőrző Sváb Énekkar és a kecskeméti Szabó Sándor tárogatós szórakoztatta a műértő közönséget. A napra a koronát a záró számként bejelentett Kalocsai Hagyományőrző Egyesület Néptánc Együttes minősítő műsora tette fel, az új koreográfiájuk címe: Regrutálás.

 A zsűri a kihirdetett eredmények után az egyes csoportok vezetővel még szakmai eszmecserét folytatott, tanácsokat adott és kéréseket is megfogalmazott. 



 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában