Kiskunhalas

2023.11.05. 16:59

Bocskorás Bertalan: Soha többé olyan izmusokat, amelyek meg akarják ölni hazaszeretetüket – galériával

A nemzeti gyásznapon délután az Országzászló emlékműnél levonták a félárbocra engedett nemzeti lobogót Kiskunhalason is. November 4-én, az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének, a szovjet csapatok bevonulásának évfordulóján az áldozatokra emlékeztek a város főterén álló '56-os kopjafánál, majd a városháza falán a kiskunhalasi áldozatok tiszteletére elhelyezett emléktáblánál koszorúztak a megemlékezés résztvevői.

Pozsgai Ákos

A megtorlások idején tízezreket börtönöztek be, emlékeztetett Bocskorás Bertalan református lelkész a kiskunhalasi megemlékezésen

Fotó: Pozsgai Ákos

Az Orbán-kormány november 4-ét 2013-ban hivatalosan is nemzeti gyásznappá nyilvánította. Ezen a napon az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének évfordulóján a mártírokra emlékezett az ország. A magyarok hősies küzdelmét csak szemlélték az akkori nagyhatalmak, Magyarország magára maradt, és végül a szovjet hadsereg vérbe fojtotta a szabadságharcot. Az áldozatok pontos száma azóta sem ismert. A megtorlások idején tízezreket börtönöztek be, emlékeztetett Bocskorás Bertalan református lelkész a kiskunhalasi megemlékezésen.

– A sátáni erő mindig más köntösbe bújva ugyanazt akarja évezredek óta: lopni, ölni és pusztítani. Mindegy, hogy ez a köntös barna, vörös, vagy szivárvány színű, ugyanúgy megpróbálja ellopni hazánkat, ellopni szavaink értelmét, ellopni múltunkat és jövőnket, minden számunkra fontos és szent értékünket. És aki lopni jön, ölni is fog. Ölni fog ártatlan tömegbe sortüzet lőve, mint tette 67 éve itt ezen a helyen, ölni fog az anyaméhben, hogy meg ne születhessenek kívánt gyermekeink, ölni fog idős szüleink között mérgező eszmékkel, jó halálnak hazudni az alternatívát a magányos életutunk helyett, és ölni fogja a közöttünk lévő szeretetet, egyetértést és békességet – fogalmazott a református lelkész.

Hozzátette: Százmillió érvünk van, és ebből kettőnek a vére, itt Kiskunhalason ömlött a térre, hogy nevén nevezzük és leleplezzük azt a gonosz erőt és kimondjuk, soha többé kommunizmust. Soha többé olyan izmusokat, amelyek el akarják lopni a szólás, a vallás és gyülekezési szabadságunkat, amelyek meg akarják ölni hazaszeretetüket.

Gyirán Péter iskolalelkész, Mindszenty József bíboros, hercegprímás, a XX. század történelmének meghatározó alakjáról beszélt megemlékezésében, aki szerinte prófétikusan, a korát messze meghaladva fogalmazta meg már a legvadabb kommunizmus idején is, hogy a Sztálini rendszernek egyszer vége lesz és a vöröscsillag lebukik. – Mindszenty tudta azt a nagy igazságot, hogy a hazugságból, a gonoszságból sok kell, azonban az igazságból elég egy egészen csekély, és előbb vagy utóbb, de maga alá gyűri a gonoszságot – hangoztatta az iskolalelkész.

Honti Irén evangélikus lelkész szerint november 4-én azokra emlékezünk, akik látszólag vereséget szenvedtek, ám mégis történelmet írtak és az utókor számára példaértékűek, akiktől sokat tanulhatunk. – Nem voltak megalkuvók, megfélemlíthetők, megtéveszthetők, a saját eszményeiket követték, nem hódoltak be semmilyen érdeknek, hatalomnak. A lelkiismereti szabadság, a felismert igazságok mellett álltak ki a végsőkig – fogalmazott.

A két ágú '56-os kopjafánál, amely Gyöngyösi Papp Ida és Poloznyik Kálmán, az 1956. október 27-én Kiskunhalas főterén eldördült sortűz két halálos áldozatára emlékeztet, Kuris István László alpolgármester koszorúzott a város nevében, majd Pajor Kálmán, az '56-os Emlékbizottság elnöke, a pártok és civil szervezetek és iskolák képviselői, valamint magánszemélyek helyeztek el koszorúz, virágot és mécseseket az emlékmű talapzatán. A megemlékezés a halasi városházánál folytatódott, ahol bronz emléktábla őrzi a halasi sortűz halálos áldozatainak emlékét.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában