Összefogás

2023.11.28. 15:26

Béla kutya szobrára gyűjtenek a bajaiak

A bajaiak nem felejtik a város kutyáját, most újra összefogtak, emléket szeretnének állítani a kedvenc ebnek.

Márton Anna

Béla kutya

Forrás: Beküldött fotó

A bajai Béla kutya több mint 10 éven át 1985 és 1999 között volt a város kutyája, mindenki szerette és gondozta. A rövidszőrű magyar vizsla különleges státuszt élvező kedvence volt Bajának. Béla senkié sem volt, ezért kicsit mindenkié. A szoborállítás ötlete már 1995-ben is felmerült, de akkor félbe maradt a kezdeményezés.  A bajaiak nem felejtették el Béla kutyát.

Dr. Gergelyné dr. Tóth Éva és Körmöczi Edina kezdeményezésére Béla kutyának élethű nagyságú szobrot állítanak az Eötvös utcában. A gyűjtést 2021-ben indították el, de nem volt jó az időzítés a járvány, illetve a háború miatt sem. Ennek ellenére egymillió forint érkezett az elkülönített számlára az adakozóktól, amiért nagyon hálásak a kezdeményezők. 

Múlt héten újabb 1,3 millió forint felajánlást kaptak, Preininger Rozália önkormányzati képviselőtől, aki levelében fogalmazta meg gondolatait a tervvel kapcsolatban. – A Béla kutya eset első sorban városunk „lelkéről” szól, arról hogy Baja nemcsak él és túlél, de hatalmas lelke van, képes szeretni és gondoskodni szeretteiről. Így lehetett Béla városunk szerves része, díszpolgára. De szól ez a történet állatszeretet és védelemről is. Ezért gondoltam, hogy belvárosi képviselőként kötelességem képviselői keretemből támogatni ezt a nagyon régi Béla kutya szoborállítási tervet az általam képviselt városrészben. Ez által nemcsak az említettnek állítunk emléket, hanem egy műalkotással díszítjük városunk központját saját és látogatóink örömére.

Körmöczi Edina hangsúlyozta: múlt héten egyeztettek a szobrásszal, 2,5 millió forint lesz a műalkotás. Tehát már csak 300 ezer forint hiányzik. Ami annyit jelent, ha 300 ember 1000 forintot utal, már meg is van. Akik szeretnének gyönyörködni ebben a plasztikai alkotásban, utaljanak a kimondottan erre a célra létre hozott bankszámlára.

Vadas Tímeának köszönhetően, adománygyűjtő perselyt is kihelyeznek a Békavárban, itt is gyűjtik az adományokat. A persely kihelyezés-rögzités költsége 100 ezer forint. A felajánlásokat a következő számlaszámra küldhetik:

K&H 10402513 67545048 48501045

IBAN szám: HU41 10402513 67545048 48501045

BIC kód: OKHBHUHB

Kezdeményezett neve: dr Gergelyné dr Tóth Éva vagy Körmöczi Edina.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!