Kecskemét

2023.11.18. 19:36

Asztrofizikus tart előadást a TIT meghívására

A Bács-Kiskun vármegyei TIT a magyar tudomány ünnepe alkalmából november 23-án, csütörtökön 15 órától egy különleges eseménnyel várja az érdeklődőket Kecskeméten, a Tudomány és Művészetek Házában. Kozmikus szirénák és aranybányák – kincsvadászat gravitációs hullámokkal címmel dr. Raffai Péter asztrofizikus tart előadást.

Sebestyén Hajnalka

Fotó: shutterstock.com / illusztráció

A rendezvény üléselnöke: Dr. Kraszkó Károly a Bács-Kiskun Vármegyei TIT elnöke. Köszöntőt mond Szemereyné Pataki Klaudia, Kecskemét polgármestere. 

A beszédet követően dr. Raffai Péter asztrofizikus, a budapesti ELTE Fizikai és Csillagászati Intézet adjunktusa Kozmikus szirénák és aranybányák – kincsvadászat gravitációs hullámokkal címmel tartja meg előadását. 

Dr. Raffai Péter, asztrofizikus a gravitációs hullámok és a kozmológia szakértője. 2004 óta a gravitációs hullámokra épült csillagászat egyik első magyarországi művelője. 2007-től tagja a LIGO-Virgo Collaboration nemzetközi kutatói együttműködésnek, amely a gravitációs hullámok 2015-ben történt első észlelését és az ezt két évvel később elismerő fizikai Nobel-díjat is jegyzi. Kutatásaiban gravitációshullám-források modellezésével, a gravitációshullám-detektorok adatainak kiértékelésével, és a kozmológia nyitott kérdéseinek megfejtésével foglalkozik. 

Az Egyesült Államokban épült LIGO detektorok 2015-ben elsőként észlelték összeolvadó fekete lyukak egy távoli galaxisból érkező gravitációs hullámait.

A két évvel később fizikai Nobel-díjjal elismert felfedezés Albert Einstein százéves elméletét igazolta, és a csillagászat új ágát indította el. A felfedezésnek az Eötvös Loránd Tudományegye tem LIGO tagcsoportja is részese volt, 2007 óta hozzájárulva a projekt sikereihez.

ALIGO detektorok, Immár az olaszországi Virgo és a japán KAGRA detektorokkal kiegészülve az emberiség új érzékszerveivé váltak.

A megfigyeléseikből tudtuk meg azt is, hogy a földi aranykészlet egykor a Naprendszer közelében összeütközött neutroncsillagok maradványa.

Asztrofizikusként és az ELTE LIGO-tagcsoportjának alapítójaként előadásában a gravitációs hullámokra épült csillagászat eddigi eredményeit és várható jövőjét tekinti át, bemutatva a magyar részvételt is mindebben. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában