Kecskemét

2023.11.29. 13:53

A több mint százéves patikabútorok között dolgoznak a gyógyszerészek – galériával

Kecskeméten, szerdán avatták fel a belül teljesen megújult Műemlék Patikát. A múzeum szakemberei a több mint százéves patikabútorok és vitrinek állagmegóvását, tisztítását is elvégezték.

Sebestyén Hajnalka

Jánosi István önkormányzati képviselő örömmel üdvözölte, hogy ismét van patika a rendelő mellett

Fotó: Bús Csaba

A Czollner téren az orvosi rendelők mellett található gyógyszertár egy év után nyitott újra. Az épület önkormányzati tulajdonban van. Az új bérlő a belső felújításokat végezte el, melynek része volt a műemlék jellegű patika bútorok lekezelése is.

A megszépült patika belső terében díszes képen olvasható a ritkaságnak számító bútor eredettörténete.  

„A gyógyszertár védetté nyilvánított bútora Kecskemét 1821-ben alapított második gyógyszertárából való. A ma már szakmatörténeti műemlék jellegű bútort Csikai Lajos és Török Lajos műbútor-asztalosok készítették a századforduló idején a patika akkori tulajdonosának, Farkas Ignác gyógyszerésznek megrendelésére, a kor jellegzetes eklektikus stílusában.”

E bútornak köszönhető a Műemlék Patika elnevezés is.

A Műemlék Patika a Mosoly Patika csoport tagja, melynek ügyvezetője Pomázi Anita mondott elsőként köszöntőt. Felidézte az eklektikus stílusú bútor történetét, mely a 19. század második felében Kecskeméten, a Mátyás Király Gyógyszertárban kapott helyet, később átkerült Kalocsára, majd véglegesen ebben a patikában helyezték el. 

Jánosi István, a városrész önkormányzati képviselője örömmel üdvözölte, hogy ismét van patika a rendelő mellett. Ráadásul a belső tere igazi kis ékszerdoboz, a gyönyörű bútorzattal. Bízik benne, hogy városrészi programok helyszíne is lehet a jövőben, hiszen ma már egy patikába nemcsak a betegek térnek be, sokan keresik fel egészségmegőrzés apropóján is. A beszéde végén kitért arra, hogy tervben van az épület külső felújítása is. 

A gyógyszertár részéről elhangzott: terveznek különböző programokat, például a Múzeumok Éjszakájához kapcsolódnának gyógyszerkészítési bemutatókkal, illetve különböző előadásokkal.

 A Műemlék Patika szakmai vezetője dr. Kovácsné dr. Horti Csilla.

A kecskeméti Katona József Múzeum részéről Hajagos Csaba történész, kulturális örökségvédelmi szakértő elmondta: az önkormányzat kérte fel a múzeumot a bútorzat állagmegóvási javaslatának elkészítésére. Nagy öröm számukra, hogy a régi patika bútor ilyen szép környezetben látható, és fennmaradhat hosszú távon. A múzeum részéről Halasi Emese restaurátor ajánlásai alapján Boros Ilona műtárgyvédelmi asszisztens végezte el a tisztításokat. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában