Kecskemét

2023.11.29. 16:43

A rehabilitáció keretében megújult a Rávágy tér és több bérlakást korszerűsítettek

Kecskemét önkormányzata pályázati támogatással több mint félmilliárd forintot fordított a város szegregált területeinek szociális rehabilitációjára. Számos önkormányzati bérlakást energetikailag korszerűsítettek, és megújult a Rávágy tér.

Sebestyén Hajnalka

Számos önkormányzati bérlakást energetikailag korszerűsítettek

Forrás: Beküldött fotó

„Kecskemét szegregált területeinek integrált szociális városrehabilitációja” című projektre Kecskemét 548 millió forint összegű vissza nem térítendő európai uniós támogatást nyert. A támogatás mértéke 100 százalékos – derült ki az önkormányzat sajtóközleményéből.

A támogatás segítségével a város leszakadó vagy leszakadással veszélyeztetett részeiben a koncentráltan megnyilvánuló társadalmi-műszaki-gazdasági problémák komplex módon való kezelése, a területen élők társadalmi integrációjának elősegítése, valamint ezen városrészekben található 4 darab önkormányzati szociális bérlakás energiahatékonysági fejlesztése és 2x2 darab lakóegység újjáépítése valósult meg. A pályázatnak köszönhetően javultak a rászorult társadalmi rétegek lakhatási lehetőségei, ezáltal életkörülményei és életlehetőségei.

A Kecskemét, Kórház utca 5. és 5/A. szám alatti ingatlanoknál megtörtént a külső hőszigetelés, födémszigetelés, valamint korszerű kondenzációs gázkazánnal szerelték fel és az ahhoz csatlakoztatott radiátoros fűtési rendszert alakítottak ki. A Kecskemét, Puskás Tivadar utca 16-20. szám alatti ingatlanoknál az épület homlokzati felújítása, hőszigetelése és födémszigetelése történt meg.

A Műkerti sétány 41. és az Epreskert utca 41. alatti ingatlanokon az újjáépített korszerű lakások üzemeltetése költséghatékonyabb lett, valamint hozzájárultak a szegregáció oldásához és az utcakép javításához. 

A projekt keretében megvalósult az árpádvárosi Rávágy tér környezetének fejlesztése is, melynek fizikai- infrastrukturális állapota a város többi területéhez viszonyítva leromlott volt. A Rávágy tér revitalizációja keretében elkészült a gyalogos felületek burkolatának felújítása, a park köztéri berendezéseinek és az automata öntözőrendszerrel ellátott zöldfelületeinek megújítása, a településképhez illeszkedő módon hulladéktároló helyek kerültek kialakításra, amelyek lehetőséget nyújtanak a szelektív hulladék kulturált tárolására is. 

A megújult, biztonságtechnikai térfigyelő rendszerrel ellátott közterület a jövőben közösségi tér funkciót is elláthat, hosszú távon teret biztosítva a szegregáció csökkentését szolgáló programok megrendezésének, elősegítve a városnegyed fejlődését, integrációját.

A projekt az Európai Regionális Fejlesztési Alap támogatásával, valamint hazai társfinanszírozással a Széchenyi 2020 program keretében valósult meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában