Mézes reggeli program

2023.11.28. 16:46

A méhek és a méhészek életével ismerkedtek a petőfiszállási diákok – galériával

A méhek és a méhészek életével ismerkedtek a napokban a petőfiszállási Petőfi Sándor Általános Iskola 3. és 4. osztályos tanulói az Országos Magyar Méhész Egyesület által szervezett Mézes reggeli program keretén belül.

Vajda Piroska

Kis Miklós, petőfiszállási méhész évek óta részt vesz a mézfogyasztást népszerűsítő programban

Fotó: Vajda Piroska

Az iskolát egykori volt diákjuk, Kis Miklós látogatta meg, aki főállásban középiskolai oktató, de hobbijából adódóan most a méhészet volt terítéken. A kisdiákok megismerték a méhek hasznos munkáját, a kaptár lakóinak felépítését és biológiáját, a méhész mindennapi tevékenységét, eszközeit és természetesen a végeredményt, a mézet is. A gyermekeknek és tanítóknak is nagyon ízlett a kóstoló, amelyet akác-, napraforgó- és hársméz, valamint virágpor alkotott. A program keretében az iskola minden diákja és dolgozója kapott egy kis kóstolót, amelyet hazavihettek magukkal.

A bemutató óra szerves részét képezte egy rajzpályázat is, amit a Méhek élete, élet a méhekkel témába hirdettek meg. Osztályonként az első három helyezett oklevélben és ajándékcsomagban részesült, amely többek között egy nagyobb „csupor” mézet is tartalmazott.

Kis Miklós arról is beszélt a gyerekeknek, hogy ha a családi kassza engedi, cukor helyett mézet vásároljanak a karácsonyi bevásárlások alkalmával. Illetve, a mézet helyi termelőktől vegyék környezetükben és a helyi piacokon, ezzel is támogatva a nehéz helyzetben lévő ágazatot. 

A Mézes reggeli program Szlovéniában indult útnak 2007-ben, amelyhez Magyarország 2014-ben csatlakozott. Elsődleges célja, hogy az egészséges táplálkozás jegyében népszerűsítse a mézfogyasztás jótékony hatásait, megismertesse a gyerekekkel a méhészet jelentőségét és a méhek nélkülözhetetlen szerepét az élet fenntartásában. Országszerte közel 1000 helyszínen, több mint 200 000 diák fogyaszthatja el a mézes reggelit.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában