Képviselő-testület

2023.11.30. 17:50

A likviditási gondokkal küzdő bajai cégről is tárgyaltak a városatyák – galériával

Rendhagyó módon szerdai napon, november 29-én ülésezett Baja város képviselő-testülete. Az ülés ünnepi percekkel kezdődött, majd hosszasan vitáztak a képviselők az Energetika Kft. részére adandó 60 millió forintos kölcsönről.

Márton Anna

Hosszasan vitáztak a képviselők az Energetika Kft. részére adandó 60 millió forintos kölcsönről

Fotó: Márton Anna

A Virágos Magyarországért versenyen Arany Rózsa-díjat és pénzjutalmat nyert a város, Burszki Darinka, a Bajakert Kft. ügyvezetője elismerésképpen jelképes ajándékot vehetett át a városvezetéstől.

Továbbá elismerésben részesítették Lándori Gábort, aki a Bajai SZC Türr István Technikum épülete mellett található Kosaras lányok bronzszobrot lézeres felülettisztítással letakarította. Megtisztította a szobrot sok év alatt rárakódott kosztól és oxidrétegtől. Elhangzott, hogy a lézerestisztítás-technológia Magyarországon nagyon újnak számít, pedig 2010-ben már környezetvédelmi díjat nyert. 

Álom vagy realitás címmel vetített előadást Pozsgai Imre, a Baja Vagyon Zrt. ügyvezetője az Uránia Filmszínház újjáépítésével kapcsolatban a képviselő-testület részére. Statisztikai adatokat, finanszírozási terveket fogalmazott meg. Elhangzott egyebek mellett, hogy a tervezéstől a befejezésig közel három év telik el, a finanszírozást a meglévő évtizedek óta nem használt ingatlanok értékesítése révén, illetve ingatlanfejlesztésből, lakótelkek értékesítéséből oldanák meg. Az előadást követően elhangzott, hogy egy későbbi időpontban előterjesztést is készítenek majd a testület részére, akkor dönthetnek arról a városatyák, hogy mi legyen a megálmodott mozi sorsa. 

Nem indul zökkenőmentesen

A képviselők ezt követően megkezdték az előterjesztések tárgyalását. Nem indult zökkenőmentesen, hiszen egy olyan előterjesztés került sürgősséggel napirendre, amelynek tárgya a Baja Energetika Kft. részére nyújtandó 60 millió forintos támogatás volt, tekintettel arra, hogy az önkormányzati cég likviditási nehézségekkel küzd. 

Milyacski Máté ügyvezető az ülésen felszólalt, és részletezte a cég problémáit. Arra kérte a testületet, hogy úgy döntsön, hogy ez élet-halál kérdése. − A 150 milliós ütést még nem heverte ki a társaság – utalt felszólalásában a korábban igényelt, de már visszafizetett összegre az ügyvezető. Mint hangsúlyozta: mindent megtettek a szükséges fejlesztések érdekében, de egyelőre hiába. A Greenergy Power Kft.-vel nem haladnak zökkenőmentesen a tárgyalások azon beruházásokról, amelyek révén javulna a költséghatékonyság, többek között egy elektromos kazán beépítésével. Az önkormányzat támogatását bérekre, két gázszámlára költenék, illetve kazán javítására. 

− A jövőben minden képviselő minden mozgásunkról tájékoztatást fog kapni. Várok egy visszajelzést majd. Én azért vagyok itt, hogy a várost szolgáljam − fogalmazott Milyacski Máté. Mindenkitől azt kérte, hogy a lelkiismerete alapján szavazzon, mert 1987 családról és több intézményről van szó.

Méltatlannak tartotta a helyzet megítélését Kámánné dr. Bari Bernadett, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője felszólalásában. Hangoztatta, hogy felelős döntést kell hozniuk az ügyben, de ehhez időben, megkapott részletes előterjesztésre van szükségük. Semmi másról nincs szó. 

Kámánné dr. Bari Bernadett úgy fogalmazott: a cég ügyvezetője élet-halál kérdésnek minősítette a döntést, ehhez képest egy nappal korábban, a bizottsági ülések után kapták kézhez az anyagot, úgy, hogy maga a cég felügyelő-bizottsága sem tárgyalt arról, hogy ekkora gondok vannak.

A vitán elhangzottakkal kapcsolatban Kámánné dr. Bari Bernadett frakcióvezető elmondta, nem szeretnének politikai vitákat vagy személyeskedést az ügyben, pusztán megalapozott, felelősségteljes döntést a bajai lakosság érdekében, ehhez viszont elengedhetetlen, hogy időben értesüljenek arról, ha valamelyik gazdasági társaságnál ekkora probléma van.

Dani Gitta képviselő rendkívüli ülés összehívását javasolta, majd később visszavonta. Hajdú Miklós alpolgármester hozzászólásában szintén a rendkívüli ülés összehívását említette, ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a 60 millió forintot visszatérítendő támogatásként adná az önkormányzat az Energetika Kft.-nek, amelynek egy fejlesztési koncepció megtervezése a feltétele.

Az ügyvezető ezt követően részletesen sorra vette a sürgős kifizetéseket, melyek sorában a bérek, gázszámlák, kazán javítások szerepeltek, ugyanakkor megígérte, hogy mindenkit e-mailben tájékoztat a részletekről.

Nehéz helyzetben van a cég

Nyirati Klára polgármester emlékeztetett arra, hogy az Energetika Kft. több dolog miatt van nehéz helyzetben, egyebek mellett a korábbi büntetése miatt, de a kazánok állapota is ide tartozik. A korábbi ügyvezető hitelt szeretett volna felvenni, megjavíttatni a kazánokat, de ez elmaradt. Kajtár ügyvezető 150 millió forintos visszatérítendő támogatást kért az önkormányzattól, a polgármester szerint ez a probléma gyűrűzik tovább. Nagyon bonyolult ez a helyzet, de a probléma ugyanaz.

Hornyák József (Sikeres Bajáért) képviselő, a Pénzügyi Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottság elnöke, hozzászólásában kiemelte, hogy a tartalékalapból rendelkezésre áll a 60 millió forint, a lakosság teljes körű szolgáltatás-biztosítása az elsődleges szempont.

Nehezményezték a kései előterjesztést

Kovács Csaba (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő, a felügyelő bizottság tagja, felszólalásában hangsúlyozta, hogy ez a likviditási probléma nem volt téma a bizottsági üléseken, továbbá ő is nehezményezte, hogy ilyen fontos dologról szóló előterjesztést csak 12 órával a testületi ülés előtt kaptak meg a képviselők.

Csubákné Besesek Andrea (Fidesz-KDNP) azt javasolta, hogy vegyék le a napirendről az előterjesztést és két hét múlva a rendes testületi ülésen tárgyalják újra. A testület végül 12 igen 3 tartózkodás mellett a következő ülésre napolta el a napirendi pontot, így a részletek pontos ismeretében felelős döntést hozhatnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában