Közmeghallgatás

2023.11.30. 20:46

A közutak állapotát kifogásolták a kunszentmiklósiak – galériával

Közmeghallgatást tartott szerdán a kunszentmiklósi képviselő-testület. A rendezvény első felében a rendőrség, a tűzoltóság képviselői, valamint Lesi Árpád polgármester számolt be az elmúlt évi eredményekről.

Gulyás Sándor

A közmeghallgatást idén is élén érdeklődés kísérte

Fotó: Gulyás Sándor

A közmeghallgatás idén is a megszokott rendben zajlott le. Elsőként dr. Fekecs Dénes rendőr alezredes, a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság vezetője a település bűnügyi helyzetéről számolt be, kiemelve, hogy a tavalyi évben tovább javult a közbiztonság a városban.

– A közlekedésbiztonság érdekében az év folyamán nagy hangsúlyt helyeztünk a közúti ellenőrzésekre. Az eredményességet támasztják alá, hogy jelentősen csökkent a balesetek száma. A balesetek fő oka továbbra is vezetés közbeni telefonhasználat, az ittas vezetés és a gyorshajtás, illetve a biztonsági öv használatának mellőzése. Ez utóbbi tekintetében jelentős változás tapasztalható. Korábban hatvan, ma már 70-100 százalék között mutatnak hajlandóságot a sofőrök a kötelező biztonsági eszköz használatára. A rendőrség munkatársai az ünnepek ideje alatt gyalogosan teljesítenek járőrszolgálatot, hogy könnyebben elérhetővé váljanak az állampolgárok számára – fogalmazott dr. Fekecs Dénes, aki egyben jelezte, hogy a téli időszakban a tanyagondnoki szolgálattal közösen segítik a külterületen élő, szociálisan rászoruló embereket.

A kunszentmiklósi önkormányzati tűzoltók az idén 150 alkalommal vonultak ki működési területükön. Ebből hetvenkilenc volt a tűzeset, hetvenegy pedig a műszaki mentés – tudták meg a lakosok Sóbujtó Antal tűzoltóparancsnok beszámolójából.

– A pályázati sikereknek köszönhetően az elmúlt esztendőben is jelentős fejlesztéseket hajtottunk végre. Többek között megújult az  egészségügyi központ, a labor és fizioterápia, a tasskertesi körzetiorvosi rendelő épülete, folytatódott a belterületi utak rekonstrukciója. Elkészült a tájház külső belső felújítása. Fejlesztettük óvodáinkat, játszótereinket, járdákat építettünk. Gyarapítottuk a város gépparkját, közel kétszázhatvan millió forintot költöttünk a belterületi csapadékvíz-kezelő rendszer fejlesztésére. A gazdasági élet terén jelentős előrelépést jelentett a műanyagüzem fejlesztése, ami a város adóbevételeit növeli – sorolta a polgármester.

A beruházások a jövő esztendőben is folytatódnak, várhatóan elkezdődik a Petőfi Emlékház építése, fejlesztjük bel- és külterületi úthálózatunkat. A tervek között szerepel a Tass-Kunszentmiklós közötti kerékpárút, egy önálló multifunkciós könyvtár létrehozása, a Bakér pihenőpark létrehozása.

A közmeghallgatáson többen kifogásolták a kunadacsi, kunpeszéri út, valamint a belterületi macskaköves utcák állapotát. Felvetődött egy nagy áruház telepítésének lehetősége, a Bakér medrének és környékének rendbetétele.

A kérdésekre válaszolva Lesi Árpád polgármester elmondta, egy nagyáruház telepítéséről a vásárlói potenciál alapján döntenek a cégek vezetői. A Bakér városhoz tartozó szakaszának rendbetétele tervben van, a munkálatok az anyagi lehetőségek függvényében kezdődnek el. A problémás útszakaszok ügyében már több alkalommal történtek egyeztetések és folynak tárgyalások a közút kezelőjével.

– Feladatunk az üzemeltetés és fenntartás, az útépítésekről, beruházásokról nem a mi szervezeti egységünk hozza meg döntéseket. Amit tudunk, megteszünk, a felújításra szoruló utak ügyében, beleértve a kunszentmiklósi macskaköves utcákat, már a legmagasabb szinten foglalkoznak – emelte ki Borbély Erzsébet, Magyar Közút Nonprofit Zrt. Solti mérnökségének vezetője. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában