Akácvirág Waldorf Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola

2023.11.14. 13:10

A kecskeméti óvodásoknak az erdész mutatta meg az őszi erdő élővilágát – galériával

Az Akácvirág Waldorf Óvoda, Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola óvodásai elmerülhettek az őszi erdővilág szépségében. Szabó Lajos erdőmérnök mesélt nekik a természet csodálatos világáról.

Sebestyén Hajnalka

Az erdővel ismerkedtek az óvodások

Fotó: Kapott fotó

A város erdészeti szakirányítója elmondta: a fenntarthatóságra, környezettudatosságra nevelés alapgondolata az, hogy a gyerekekkel minél többet tartózkodjunk szabad természetben, erdőben. Az erdő tanít, az erdőben az erdei életközösség példáján keresztül megtapasztalhatjuk a természet rendszerszerű működését. Az erdő kimeríthetetlen tárháza az élménypedagógiai módszerek alkalmazásának. Ez erdőben tartózkodás egészséges, mindig élénk mozgással jár.

Kecskemét önkormányzatának erdőkezelési koncepciójának fontos eleme a fenntarthatóságra nevelési projekt, melybe a város iskolái, óvodái is bekapcsolódhatnak. A legújabb programról Szabó Lajos mesélt. 

– A napokban újabb erdőpedagógiai foglalkozáson vehettek részt a kecskeméti Akácvirág Waldorf Óvoda csoportjának gyermekei Szabó Lajos erdőmérnökkel a város erdészeti szakirányítójával. A programra a gyerekeket Almási Adrienn óvodapedagógus énekszóval hívta, terelte. A közös éneklés után az interaktív foglalkozáson az érzékszervek használatára koncentráltunk. Beletúrtunk az avarba, ahol mindenféle érdekességet találtunk. A párnás kis kezek mindenféle élőlényt kifordítottak az avar alól. A legnagyobb sikert a gombafonalak fehér szövedéke aratta az elbomló tölgyfa leveleken. A gyűrűs tuskógomba egy csoportjára is rátaláltunk. Minden gyermek megkereste a számára legszebb színes őszi falevelet. Volt, akinek a juharlevél színkavalkádja tetszett, másnak a som, a tölgy, vagy éppen a fehér nyár levelének a színe, formája keltette fel a figyelmét. Az évszakok váltakozásának jeleit, az időjárás változását kiválóan megfigyelhettük a téli nyugalmi állapotra készülő őszi erdőben. Megfigyeltük azt is, hogy a tavaszi foglalkozáson elvetett makkból facsemeték fejlődtek ki mára. Majd később megkeressük a kiültetésükre legalkalmasabb helyet. Nemcsak ősszel, télen is rendszeresen fogjuk látogatni az erdőt – részletezte a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában