Ünnepség

2023.10.16. 19:48

Több beruházást is átadtak Bácsszőlősön – galériával

Megújult a római katolikus templom, mellette új játszótér épült, valamint elkészült a művelődési ház külső homlokzatának energetikai felújítása Bácsszőlősön. A három beruházás együttes értéke közel 76 millió forint.

Pozsgai Ákos

A felújított templomot, a játszóteret és a megújult művelődési házat Bányai Gábor kormánybiztos, Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke és Szarvas Róbert polgármester közösen avatta fel, majd Joó Balázs bácsalmási plébános áldotta meg

Fotó: Pozsgai Ákos

Teljesen új külsőt kapott a Szent Orbán római katolikus templom, amelyet 1939-ben szenteltek fel, és különlegessége, hogy itt őrzik Szent Orbán pápa egyik csontereklyéjét. A templom épületének külső homlokzata régóta felújításra várt, a bácsszőlősi önkormányzat hét éven át próbálkozott forrást találni a felújításra, végül a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. pályázatán közel 15 millió forintot nyert, amelyhez önerőre nem volt szükség. A pályázati folyamatban komoly segítséget nyújtott a Bács-Kiskun Vármegyei Önkormányzat adminisztrációja, amit dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek hagyott jóvá.

– A felújítás során az új külső festés mellett a korrodálódott bádogelemeket is kicserélték, ezzel azonban nem ért véget a felújítás, inkább most kezdődött el. Jelentős javításra szorul ugyanis a templom tetőszerkezete is, amely néhány helyen beázik, ezért mielőbb javítani kellene, valamint újrafesteni a templom belső homlokzatát – mondta el Szarvas Róbert polgármester. Ahogy az eddigi felújítás során, úgy a még hátralévő munkálatokhoz szükséges pénzügyi forrás megteremtésében is számít a település Bányai Gábor kormánybiztosra, országgyűlési képviselőre, aki a hétvégén felavatott megújult templom mellett jelentős segítséget nyújtott a templomkertben épült új játszótér, valamint a közelben lévő művelődési ház külső homlokzatának energetikai felújításához is, amit szintén a hétvégén adtak át.

– Korábban egy másik játszótér volt a mostani helyén, ami új korában szintén megfelelt az európai uniós előírásoknak, azonban mivel fából készült, mostanra az idős vasfoga megette – tette hozzá a település vezetője, aki kiemelet, hogy 13,5 millió forintot nyert rá a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán a falu. A vármegyei önkormányzat ennek a pályázatnak a lebonyolításában is kiemelt szerepet töltött be. Az új játszótér tervezési és kivitelezési munkálatait a Royal-Kert Kft. végezte. Az új játékok elemeit leszállították, helyben szerelték össze és állították fel. Az új játszóteret, miután felavatták, a kisgyermekes családok máris birtokba vették, a különböző játékelemeket azonban a nagyobb korosztály is használhatja.

A művelődési ház külső energetikai felújítása TOP Plusz forrásból valósult meg, 47,4 millió forintból, amelyhez szintén nem kellett önrészt hozzátenni.

– A pályázat kiírásakor külső-belső felújítást terveztek, azonban az árak olyan szinten emelkedtek, hogy biztonsággal csak a külső felújítást tudta vállalni a kivitelező cég. A felújítás során kicserélték a külső nyílászárókat, az ablakoknál azonban csak a külső ablakok belső szárnyait cserélték újakra, a külső fahatású műanyag borítású ablakok maradtak – sorolta a település vezetője.

A külső homlokzat szigetelést kapott és új burkolatot, valamint újrafestették. A felújítás során azonban az épület bejárata felett lévő táncoló párt ábrázoló stukkót le kellett verni, ami komoly felháborodást keltett a falu lakói körében.

– Erre azért volt szükség, mert a felújítás a teljes falfelületre vonatkozott, ha nem szedettük volna le, akkor nem feleltünk volna meg a pályázati feltételeknek, és lehet, hogy vissza kellett volna fizetnie az önkormányzatnak az elnyert támogatást – magyarázta hírportálunknak a döntést Szarvas Róbert polgármester. Végül azt a megoldást választották, hogy a régi díszítőelemet lefényképezték, majd korszerű habszivacs anyagból újraalkották, amit végül elfogadtak a településen élők.

A felújított templomot, a játszóteret és a megújult művelődési házat Bányai Gábor kormánybiztos, Vedelek Norbert, a Bács-Kiskun Vármegyei Közgyűlés alelnöke és Szarvas Róbert polgármester közösen avatta fel, majd Joó Balázs bácsalmási plébános áldotta meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában