Hagyományőrzés

2023.10.08. 10:24

Szüreti felvonulás és bál tette emlékezetessé a dusnokiak hétvégéjét – galériával

A rangos és színes kulturális programjairól és horvát gyökereinek őrzéséről ismert Dusnokon szombaton még azok is a szüret naposabb oldalával ismerkedhettek, akik talán soha nem próbálták ki, milyen a szőlősorok között hajladozni, a mustból bort készíteni. Azt viszont jól tudják, az októbert Dusnokon az évről évre a hagyományőrzés jegyében megrendezett szüreti felvonulás és az azt követő bál teszi emlékezetessé.

Zsiga Ferenc

Dusnokon évről évre a hagyományőrzés jegyében rendeznek szüreti felvonulást

Fotó: Zsiga Ferenc

A látványos felvonulás az óvoda melletti sportpályától indul. A menetben ott voltak a Liszt Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola Dusnoki Gyermek és Ifjúsági Néptáncegyüttes, a helyi Biser Táncegyüttes, a vendégségbe érkezett Miske-Drágszéli Hagyományőrző Néptáncegyüttes gyermek és ifjabb táncosai, az alkalomra az idősebb generációk tagjai közül is nagyon sokan viseletbe öltöztek. A folklórgyöngyszemek látványos menetét lovas hölgyek kísérték, miközben a lovas kocsin szállított zenekar a menetet muzsikaszóval vezette. 

A menet így érkezett meg az első megállóhoz, a Deák Ferenc utcai házhoz, ahol a szépen feldíszített nagykaput zárva találták. Így aztán a bíróné, Deli Réka kikérésére népes társasággal érkező bíró, Bolvári István vezénylete mellett a Nyisd ki babám az ajtót című nótát mindaddig énekelték, mígnem először a család legkisebb lánya, majd a bíróné anyukája kikukkantott, végül aztán  Deli Réka az édesapja segítségével tágra nyitotta a kaput. 

A szüreti felvonulás résztvevői természetesen valamennyi fontosabb útkereszteződésben egy kis ízelítőt adtak abból, milyen is az, amikor a falu apraja-nagyja önfeledten mulat, ünnepel. Mindezt az esemény ceremóniamestere, az ékesen szóló Hodován Imre kisbíró vezényelte le, aki az alkalomra költött nagyszerű verseket is felolvasta, a hallgatóság legnagyobb elismerésére horvát és magyar nyelven egyaránt köszöntve őket. Két óra elteltével aztán megérkezett a menet a művelődési házhoz, ahol ismét a kisbíró köszöntötte a résztvevőket. A menet élén természetesen ott volt Kiss-Bényi Emese, a művelődési ház vezetője, hogy aztán a kultúrházhoz érve a szervezőkkel már elsőként ők fogadják a sokadalom résztvevőit az ősz színeibe öltöztetett, gyönyörűen feldíszített terembe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában