Közgyűlés

2023.10.19. 13:55

Szobrot helyeznek el a kecskeméti Katona József Könyvtárnál

Szobor elhelyezéséről döntött a kecskeméti közgyűlés csütörtöki ülésén. A köztéri alkotás a Katona József Könyvtár előtt kap helyet. A szobrot Lakatos Pál Sándor Munkácsy-díjas szobrászművész készíti. A tervezett műalkotás az épülethez arányaiban, stílusában illeszkedő szobor, mely Kecskemét kulturális értékei előtti tisztelgés, szimbólum.

Horváth Péter

Lakatos Sándor Pál

Fotó: Horváth Péter

A plasztika szimbólumokból építkezik, tárgyakból, melyek képesek megidézni a rég letűnt korokat, az írásbeliség kezdeteit, a pecséthengerek képi és írásos ábrázolási kultúráját, a könyvnyomtatás kezdeteit, és azt hirdeti, hogy Kecskemét befogadó város. 

A szobor a kecskeméti fiatalok számára találkozási pont lehet, az idelátogató idegenek számára pedig közvetítené a város kultúra iránti mindenkori elkötelezettségét. A legegyszerűbb mértani alapformákból építkezik, monumentalitásra törekszik. Kontrasztba állítva a negatív és pozitív tömegeket, a kis és nagy formákat, a nagy síkfelületeket és a finoman megmunkált, cizellált faktúrákat

A szobor talapzata egy bazalt kockakőből épített, fényes fekete gránitlappal fedett széles henger. A gránitlap ülőfelületként is szolgál. A talapzat szerves része a kompozíciónak, nem egyszerűen hordozója a szobornak. A szobor alsó része az írásbeliség kezdetét idéző pecséthengerre utaló, gazdagon megmunkált oszlop. A szobor felső része két, egymás pozitív és negatív párjaként funkcionáló és értelmezendő tömeg, melyek együttese egy nyitott könyvet szimbolizál.

A 270 centiméter magas bronz szobor felállításának határideje 2024. március 13. A köztéri alkotás megalkotására 62 millió forintot különít el az önkormányzat a 2024-es költségvetés terhére.

A közgyűlés egyhangúlag elfogadta a szoborállításról szóló előterjesztést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában