Díj

2023.10.08. 19:48

Százhuszonhárom könyvet kölcsönzött ki az Év olvasója Félegyházán – galériával

Százhuszonhárom könyvet kölcsönzött és olvasott ki Kurucz Lászlóné a félegyházi könyvtárból az elmúlt egy évben. Ezzel Marika néni érdemelte ki az Év olvasója díjat Kiskunfélegyházán. A könyvtárhasználói „Legeket" az országos könyvtári napok kiskunfélegyházi eseményeinek zárórendezvényén köszöntötték.

Vajda Piroska

Az Év Olvasója, Kurucz Lászlóné

Fotó: Vajda Piroska

A 18 éves hagyományra visszatekintő Országos Könyvtári Napok a hazai könyvtári rendszer összehangolt működésének kiemelt értéke, a könyvtáros szakma legjelentősebb, legtöbb érdeklődőt megmozgató programsorozata, melyet az Informatikai és Könyvtári szövetség hívott életre. 

Az országban 1223 település könyvtára vesz részt ebben az összefogásban, 1393 intézmény regisztrált az eseménysorozatra, összesen 4179 programmal, köztük a félegyházi könyvtár is – mondta el a díjátadón Abonyi Szilvia, könyvtárigazgató. Hozzátette, a program célja, az érdeklődés felkeltése a könyvtárak sokszínű szolgáltatásai iránt. A kampányhétnek minden évben egy egyedi mottót választanak a szervezők, ezúttal a „Hídépítők – A könyv híd, a könyvtár összeköt” mottó alatt szervezték meg programjaikat. 

Egész héten elengedték az olvasók késedelmi díjait a megbocsátás hete alkalmából, valamint kedvezményes beiratkozásra is lehetőséget biztosítottak.

– részletezte Abonyi Szilvia, aki ezt követően ismertette díjazottakat. 

Elmondta, a félegyházi könyvtár 14 éve indította útjára azt a kezdeményezést, amellyel szeretnék kifejezni megbecsülésüket mindazoknak, akik valamilyen formában kiemelkedően részt vesznek a könyvtár mindennapi életében, azoknak, akik évek óta hűséges látogatóik, illetve azoknak, akik ebben a rohanó világban rendszeresen járnak könyvtárba, olvasnak könyvet. Mérlegelik, hogy ki mennyi könyvet kölcsönzött az adott évben és milyen rendszeresen látogatott el a könyvtárba. Mindezek alapján az idei évben is öt címet osztottak  ki a könyvtárhasználói „Legek” között:

Az Év Könyvtári segítője címet Kis László kapta, aki Félegyháza kulturális életének aktív tagja, a helyi művészeti élet egyik mozgatórugója. Mai napig oszlopos és igen tevékeny tagja a Holló László Képzőművész Körnek és a Wesel Hugo Fotókörnek, utóbbinak megalakítói közé is tartozik. Sokan ismerik a Kiskun Múzeumból is, ahonnan restaurátorként vonult nyugdíjba. A könyvtárat több alkalommal segítette kiállítások megvalósításával, számos alkotót javasolt bemutatásra, illetve a kiállítóterem felszereltségének eszközbeszerzéseiben is sokszor volt a könyvtárosok segítségére.

Az Év Olvasócsaládja a Kovács család lett, akik egy éve költöztek Kiskunfélegyházára és az első dolguk volt beiratkozni a könyvtárba. A gyerekek, a hamarosan 7 éves Áron és a 10 éves Ármin, baba koruk óta hallgatják a meséket. Az édesanya, Enikő nagyon tudatosan válogat könyveket mind a gyerekeknek, mind a felnőtteknek. Tagja a Facebookon a „Neveljünk olvasókat!” csoportnak, ahonnan jó ötleteket gyűjt az olvasáshoz. Igyekeznek a komfortzónájukból kilépni és változatos könyveket olvasni, nem csak egy bizonyos műfaj, vagy szerzőt. Sokszor adnak a könyvtárosoknak jó ötleteket, mit érdemes megrendelni. 

Az Év Betűbölcsise címet Csányi Tímea kapta. Timikét pici baba kora óta hordják szülei a Betűbölcsibe és más családi programokra is. Megszokott, otthonos környezet számára a könyvtár, ahol szívesen játszik más kisgyermekekkel. Örömmel lapozgatja a könyveket is, gyakran rajtakapják, hogy a neki való kis keménylapos könyveket elmélyülten nézegeti. Szereti a Bogyó és Babóca könyveket, meséket és a kicsiknek való ismeretterjesztő könyveket.

Az Év Gyermekolvasója címet Ágó Lili kapta. Lilit tavaly télen íratta be édesanyja a könyvtárba. Bár akkor éppen kevesebb könyvből tudtak válogatni az energiatakarékossági intézkedések miatt, de így is éltek a lehetőséggel és gyakran kölcsönöztek könyveket. Az óvodás Lili a délutáni és az esti elalváshoz is hallgat meséket. Sokféle történetet szeret, de vannak kedvencei is, például Berg Judittól a Lengemesék, Beck Andreától a Titoktündér könyvek, Pásztohy Panka Pitypang és Lili sorozata, Piszke Papa meséi. 

Az Év Olvasója Kurucz Lászlóné lett. Marika néni 2021-től rendszeres olvasója, használója a könyvtárnak. Férjével együtt érkeznek és kölcsönöznek. Mindketten beiratkozott olvasói az intézménynek. Marika néni az újdonságokat és a szórakoztató irodalmat kedveli és minden alkalommal a maximális 10 dokumentumot kikölcsönzi. Könyvszerető család, elmondása szerint otthonunkban is sok saját könyv veszi őket körül. A könyvtár statisztikái alapján felnőtt olvasóik közül az idei évben Kurucz Lászlóné kölcsönözte ki a legtöbbet, szám szerint 123 dokumentumot, kiérdemelve ezzel az Év Olvasója díjat Kiskunfélegyházán.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában