Kecskemét

2023.10.27. 17:07

Szakmákat is kipróbálhatnak a diákok a pályaválasztási kiállításon – galériával

A jövőd a tét! címmel immár 20. alkalommal rendezi meg pályaválasztási kiállítás rendezvénysorozatát a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal. Ennek középső állomása a kecskeméti Messzi István Sportcsarnok, ahol pénteken és szombaton várják a kiállítók az érdeklődő diákokat és családjaikat.

Horváth Péter

Szimulátorokon szakmákat próbálhatnak ki a fiatalok

Fotó: Horváth Péter

A pályaválasztási rendezvény célzottan az általános iskolák 7–8. osztályos tanulóinak szól. A mostani rendezvényhez hasonló volumenű kiállítás a Covid miatt 2019-ben volt utoljára, de az elmúlt négy évben pályaválasztási roadshow keretében segítette a pályaválasztást a kormányhivatal. A vármegyében három város, Kecskemét mellett Kalocsa és Baja ad otthont a kiállításnak, ahol elsősorban a térség középfokú intézményeivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők, de emellett tájékozódhatnak továbbtanulási lehetőségekről, és szakmabemutatókat tekinthetnek meg, szimulátorokon szakmákat próbálhatnak ki, valamint pályaorientációs munkatársak segítségével pályaválasztási tanácsot kérhetnek.

A kiállításon 62 tanintézmény, szervezet mutatkozik be: 36 középfokú tanintézmény, egy egyetem, 15 munkáltató, 10 egyéb intézmény, köztük a Nemzedék Központ, az  EURES Európai Foglalkoztatási Szolgálat, a Bács-Kiskun Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Továbbtanulási és Pályaválasztási Tanácsa Európa Sziget, és a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Szolgálat. A Bács-Kiskun Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara, a Magyar Honvédség, a Rendőrkapitányság és a BKM-i Katasztrófavédelmi Felügyelőség (Tűzoltóság) is részt vesz a kiállítás sorozaton.

Az eseményre 48 iskolából 4640 fő regisztrált előzetesen. Kecskemét vonzáskörzetéből, a távolabb eső településekről több mint 1200 kisdiákot utaztat be a Foglalkoztatási Szolgálat csak a Kecskeméti helyszínre. 

Megyei viszonylatban kalocsai és bajai kiállítási helyszínnel együtt ez a szám meghaladja az 1900 főt. A három helyszínen közel 140 kiállító nyújt lehetőséget fiataloknak eligazodni a továbbtanulás útvesztőjében. A kecskeméti helyszín sajátossága, hogy szombaton is várja az érdeklődőket, különösen a családokat.

Kecskeméten a diákoknak lehetőségük van megismerkedni különböző szakmacsoportokkal, például gépi forgácsoló, lakástextil-készítő, finommechanikai műszerész, gépjármű-mechatronikus, szerszámkészítő, járműkarosszéria-előkészítő, felületbevonó, mechatronikus karbantartó, bútorasztalos, bútoripari technikus, gyakorló ápoló, ápoló, gyakorló csecsemőápoló, gyakorló gyógyszertári asszisztens, kárpitos, karosszérialakatos, járműfényező, fröccsöntő, műanyag-feldolgozó területekkel.

A helyszínen elérhetőek a foglalkoztatási szolgálat nyújtotta lehetőségek, mint Foglalkozás Információs Tanácsadás, EURES tanácsadás (külföldről hazatérő munkavállalók részére munkaerő-piaci információ nyújtása, valamint biztonságos munkavállalás uniós országokban), pályaorientációs kérdőívek kitöltése.

Dr. Zöld-Nagy Viktória, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium munkaerőpiacért munkavédelemért és foglalkoztatás felügyeletért felelős helyettes államtitkára köszöntőjében kifejtette: látva azokat a folyamatokat, melyek a munkaerőpiacon jelenleg zajlanak, azokat figyelembe véve kell kialakítani a képzéseket, mely segítségével a diákok az elsődleges munkaerőpiacon is hosszú távon dolgozhatnak. Hangsúlyozta, hogy az utóbbi években nagy átalakítás történt a szakképzés és a felnőttoktatás rendszerében, amire fel kell hívni a fiatalok, de a szülők és pedagógusok figyelmét is.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy a munkanélküliség a megyében az országos átlaghoz igazodik, ami igen alacsony. Emlékeztetett arra, hogy legkisebb százalékban az alacsony végzettséggel, 8 általánossal rendelkezők helyezkednek el. A megyében ez a teljes foglalkoztatotti állomány 10 százaléka. A robotizáció, automatizáció napjaink fő folyamatai, melyek hatásáról és az ezzel kapcsolatban támasztott elvárásokról első kézből nyerhetnek információt a fiatalok a munkáltatóktól. A helyettes államtitkár a mesterséges intelligenciáról elmondta: lehetnek olyan szakmák, melyek ennek hatására eltűnnek, helyükbe újak lépnek. Erre kell megfelelő intézményi és szakmai válaszokat adni, hogy a diákok megtalálják a jövőjüket.

Dr. Zombor Attila, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal főigazgatója elmondta, hogy 2010 előtt még nagy rábeszélés kellett a kiállítóknak, hogy eljöjjenek, mára már örömmel és nagy számban jönnek. Ennek oka, hogy a főigazgató szerint ma már szinte nincs munkanélküliség a megyében: az átlag három százalékos mutatóban benne vannak azok, akik valamilyen okból nem tudnak dolgozni, és azok, akik nem akarnak.  Ezért munkaerőhiánnyal szembesül az ország, ezért fontos bemutatkozni a munkáltatóknak.

Nemcsik Mátyás önkormányzati képviselő köszöntőjében szintén az esemény fontosságát emelte ki.

A rendezvények minden helyszínen naponta 9 és 17 óra között, Kecskeméten szombaton 9 és 15 óra között  látogathatók.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában