Baja

2023.10.29. 18:31

Sikerélményhez juttatják Lőrincz József fajátékai a félénk gyermeket is − galériával

Nem mindennapi kurzusnak adott otthont a bajai Sugovica Sportiskolai Általános Iskola Vöröskereszt téri épülete. Élmény volt látni, amint, ha csak néhány órára is, a Szandaszőlősi Általános Iskola tanárai gyermekként játszanak Lőrincz József saját készítésű és fejlesztésű fajátékaival.

Rab Rita

A mai digitális eszközök világában szüksége van erre a gyermekeknek, hogy kiegyensúlyozott felnőttekké váljanak.

Fotó: Rab Rita

A fajátékok munkaközösség tagjai évente többször utaznak Bajára, hogy felfrissítsék tudásukat. Különleges kapcsolat van a mester és a csapat között. Emiatt is oly oldott a légkör.

Az értelmi fejlődést és a társas kapcsolatok megfelelő alakulását segítő tantermi és asztali játékok egy jelentős csoportját alkotta meg a bajai Lőrincz József. A játékok számos olyan képességet fejlesztenek (például matematika, logikai gondolkodás, szövegértés és szövegalkotás, figyelem, koncentráció, finom-motorika), amelyek segítik a gyerekeket a tanulásban. A cél, a gyermek sikerélményhez való juttatása. Nincs vesztes-nyertes pozíció. Aki előbb ér célba, elismerést kap.

Miközben várakozunk a továbbképzésre érkező pedagóguscsoportra, a mester átfogó képet ad a játékok gyermeki személyiségben betöltött szerepéről, pedagógiai jelentőségéről és iskolai használatának lehetőségeiről. Bemutatja a figyelmet, az emlékezetet, a gondolkodást és manuális készséget fejlesztő eredeti fajáték-rendszert, amely 5-16 éves korig kivételes pedagógiai lehetőséget teremt az iskolában, nemcsak az értelem fejlesztésében és a részképességek kibontakoztatásában, hanem a társas kapcsolatok egészséges alakításában. Segítenek a csoportkohézió és a harmónia megteremtésében.

− A játékokkal azok a gyermekek is tudnak játszani, akik egyénileg, párosan vagy csoportosan szeretnének szórakozni. Emellett alkalmasak arra is, hogy megállapítsuk, milyen képességű a gyermek: fejlesztésre szorul vagy összetettebb, bonyolultabb feladatokra képes-e már. Fejlesztő hatása óriási értéket képvisel, a tapintás, a finommotorika, a vizuális differenciálás, egyensúlyérzék, térlátás: síkban, térben egyaránt, tér kitöltése, irányok, gondolkodtató, logikai összefüggések fejleszthetők általuk – meséli Lőrincz József.

Közben elkezdődik a továbbképzés. A mester valamennyi játékát bemutatja, azokat ki is próbálják a pedagógusok. Figyelve őket, megértem hogyan fejlesztik az eszközök a személyiséget; teszik próbára a kitartást, a türelmet, az egymás iránti odafigyelést, segítségadást. Ha valaki elakad, a társak segítik a továbbhaladásban. Egy időben több embert tud értelmesen foglalkoztatni. Lőrincz József türelmes, kiegyensúlyozott egyénisége, valamint a természetes anyagokból készült játékok összessége nyugodt, higgadt légkört teremt. A mai digitális eszközök világában szüksége van erre a gyermekeknek, hogy kiegyensúlyozott felnőttekké váljanak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában