Kiskunhalas

2023.10.19. 15:15

Sári Tamás: a mellrák elleni küzdelemben kiemelten fontos a sorstársak közössége − galériával

A pink október jegyében szervezett tematikus estet a Kiskunhalasi Egészségfejlesztési Iroda szerdára a Csipke Hotel dísztermébe, ahol elsősorban a mellrák diagnosztikájáról és a korai felismerés sorsdöntő fontosságáról beszélgetett dr. Sári Tamással, a halasi kórház Szülészet-nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosával Tóth István műsorvezető.

Mester-Horváth Nikolett

Dr. Sári Tamás, a halasi kórház Szülészet-nőgyógyászati osztályának osztályvezető főorvosa és Tóth István műsorvezető

Fotó: Mester-Horváth Nikolett

A nők körében hazánkban a leggyakoribb halálok a mellrák, pedig korai felismeréssel a betegség jól gyógyítható. − Kétévente a népegészségügyi célú vagy épp az évenként ajánlott nőgyógyászati szűrésen való részvételt és az otthoni, rendszeres önvizsgálatot (amit a menstruáció elmúlta utáni 1-2 nap érdemes elvégezni) kihagyni nagy botorság − fogalmazott egyértelműen Sári Tamás. Mint hangsúlyozta, döntő többségében a nők maguk fedezik fel az elváltozást, és amikor ez megtörténik, nem lehet opció a halogató magatartás. 

− Tudom, általános vélekedés, hogy a mammográfia kicsit fájdalmas vizsgálat, de ez a leghatékonyabb módja a diagnózisnak és minimális sugárterheléssel jár. Ráadásul nagyon sokat fejlődtek a diagnosztika és a gyógyítás eszközei is, és a diagnózis felállításától kezdve pörög az ellátás, az onkoteam felállítja a kezelési tervet és heteken belül megműtik a pácienst. Ezalatt egyáltalán nem a mell teljes eltávolítására kell gondolni minden esetben. Az utókezeléssel együtt pedig újra teljes életet élhet a páciens − mondta a főorvos.

Sári Tamás kiemelte továbbá, hogy az egyén lelki beállítottságának és a sorstársak közösségének döntő szerepe van a gyógyulásban. − Ezekből a csoportokból lehet a legtöbb erőt meríteni, vagy épp olyan praktikus tanácsokat összeszedni mint, hogy milyen melltartót érdemes viselni, mennyire fáj a mozgás a műtét után. A sorstársi közösségek, bár a háttérben, de nagyon sokat segítenek a mi munkánkban − fogalmazott.

A főorvos kitért arra is, hogy a férfiakat is érinti a mellrák, még, ha sokkal ritkábban is diagnosztizálják is ezt a betegséget náluk. 100 mellrákos nőre jut 1 mellrákos férfi, ugyanakkor a férfiaknál kialakuló betegség agresszívebb lefolyású.

Országos hírű a kiskunhalasi szülészeti és nőgyógyászati ellátás

Az est folyamán Sári Tamás arról is beszélt a jelenlévőknek, hogy a halasi kórház Szülészet-nőgyógyászati osztályán dolgozó orvoscsapat a szakmán belüli specializációnak és szuperspecializációnak köszönhetően széles körű, magas színvonalú ellátást biztosít a betegeknek. − A méhfejlődési rendellenességek operálása, az endometriózis- és az urogynekológiai műtétek miatt az ország minden tájáról érkeznek hozzánk betegek, a terhességi (első, második, harmadik trimeszteres) ultrahangvizsgálataink pedig regionális szinten vonzzák a hölgyeket − mondta. Hozzátette azt, hogy a kimagasló csapatmunka eredményeként a hozzájuk érkező betegek már nem kifejezetten egyetlen orvos miatt jönnek, ahogy korábban jellemző volt, a húzónév maga az osztály és az intézmény munkamorálja, eredményessége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában