Jövőd a tét!

2023.10.19. 18:02

A diákok sikeres pályaválasztását segítette a kalocsai kiállítás – galériával

A kalocsai, a kiskőrösi és a bajai járásokból érkezett 25 középiskolai osztály és 41 kiállító részvételével rendezték meg csütörtökön, Kalocsán a Jövőd a tét! elnevezésű pályaválasztási kiállítást. Az idei esztendőben a két megyei jogú várost, Kecskemétet és Baját, mint állandó kiállítókat megelőzve Kalocsa a városi sportcsarnokban adott helyet a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal Foglalkoztatási Főosztálya rendezvényének.

Zsiga Ferenc

Nagy volt az érdeklődés az állásbörze iránt

Fotó: Zsiga Ferenc

 A kiállítók között voltak a szakképzési centrumok középiskolái és olyan szakképzést folytató cégek, mint például a kecskeméti Mercedes-gyár, a paksi Energetikai Technikum, a kalocsai Anda Present, vagy a Budamobil Cargo. A Magyar Honvédség, a Kalocsai Rendőrkapitányság, a Kalocsai Hivatásos Tűzoltóparancsnokság, a Kalocsai Fegyház és Börtön szintén ott volt a kiállítók között. A sportcsarnokkal szemben lévő területen a tűzoltóság, a rendőrség, a honvédségi járműveivel, technikai eszközeivel ismerkedhettek a diákok. Az egészségügyi intézmények közül a város egyik legnagyobb munkáltatója, a Bács-Kiskun Vármegyei Oktatókórház Kalocsai Szent Kereszt Kórháza is látványosan berendezett kiállítótérrel várta a diákokat, akik a szomszédos pavilonban a Bajai SZC Kossuth Zsuzsanna Egészségügyi Technikumban folyó képzésekkel ismerkedhettek. 

A rendezvényt Simon Zoltán, Kalocsa alpolgármestere és a Dr. Havassy Sándor, a Bács-Kiskun Vármegyei Kormányhivatal igazgatója nyitotta meg. Az alpolgármester felidézte, hogy több évtizeden keresztül dolgozott pedagógusként, nyolcadikosok osztályfőnöke is volt. Így jól tudja, mekkora probléma, amikor a gyereknek, a családoknak döntenie kell a „Hogyan tovább?” kérdésben. – Majd ha ez meg van, még azt is el kell határozni, hogy a fiatal melyik középiskolába iratkozzon be. Nincs ez máként most sem, hiszen néhány hét, és itt van a jelentkezési lapok kitöltésének és beküldésének határideje – mondta az alpolgármester.

Dr. Havassy Sándor örömét fejezte ki, hogy Kalocsán a diákok népes serege megjelent, valamint a pályaválasztás előtt állók ilyen színvonalasan berendezett standok mellett, felkészült szakemberektől és diákoktól nyerhetnek információt. – Biztosan van olyan, aki határozott elképzeléssel érkezett, és van, aki nem, de az bizonyos, hogy a pályaválasztási fórumon megteremtettük a lehetőségét annak, hogy a fiatalok első kézből szerezzenek olyan információkat, amelyek azt a választást segítik, amely később esetleg már egy életre szól. Nemcsak az egyén, de az ország sikere is múlik azon, hogy megfelelő, magas színvonalú képzés után mindenki magas színvonalú munkát tudjon végezni –hangsúlyozta az igazgató.

Mint elhangzott, a kalocsai rendezvény nem az egyedüli a vármegyében, ezt október 27-én és 28-án a kecskeméti kétnapos kiállítás követi. A pályaválasztást segítő rendezvénysorozat Baján november 9-én, a Turisztikai Központban zárul. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában