Képviselő-testületi ülés

2023.10.06. 09:52

Nem emelik a bérleti díjakat a bajai piacon

A jelenleg hatályos piacrendelet felülvizsgálatát és módosítását indítványozta a csütörtöki képviselő-testületi ülésen Pozsgai Imre, a városi piacot üzemeltető Baja Vagyon Zrt. vezérigazgatója. Az előterjesztő és a várost vezető koalíció tagjai nem tudták meggyőzni a képviselők többségét a piaci árak emelkedéséről, így ezúttal sem sikerült megszavaztatni a díjtételek 50 százalékos emelését.

Márton Anna

A városvezetőknek nem sikerült megszavaztatni a piaci díjak emelését

Fotó: Márton Anna

A vita során Széll Péter alpolgármester úgy érvelt: ha nem történik meg a piaci asztalok tarifáinak emelése, a kieső összeget az önkormányzatnak kell pótolnia, így azoknak a bajaiaknak kell hozzájárulni a bajai piac működéséhez, akik talán még soha nem vásároltak ott. 

Nyirati Klára polgármester leszögezte, a bajai piacon árusítók csupán 35 százaléka bajai, akik a városban adóznak, a többiek a környező településekről érkeznek termékeikkel. − Ha veszteséges a piac, nemcsak a bajaiakat támogatjuk, hanem a máshol adózó vidéki árusokat is − érvelt a város első embere.

Kámánné Dr. Bari Bernadett, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy a piaci árusok alapvetően beépítik a költségeiket az áraikba, mely érv elhangzott a Bajai Halfőző Fesztivál alkalmával is a magasnak vélt helypénzekkel kapcsolatban.

Közösségi-oldalon tette közzé a frakció álláspontját a piaci díjtételekkel kapcsolatban: „A bérleti díjak emelkedésével a piaci árak is emelkedni fognak, ezzel pedig a bajaiak terheit növelnék. Annak ellenére, hogy a városvezetés minden erővel többletkiadásokkal kívánja terhelni a bajaiakat, mi ezt elutasítjuk és nem támogatjuk sem most, sem a jövőben.”

Hajdú Miklós alpolgármester hozzászólásában kiemelte, ha az ingyenes tömegközlekedés mintájára bevezetnék az ingyenes bajai piacot, minden bizonnyal nem mutatkozna meg a zöldségek, gyümölcsök áraiban, mert szerinte az árusok ajándékként nyugtáznák az intézkedést. 

László Károly, a Demokratikus Koalíció képviselője kiemelte: nem tudja támogatni az intézkedést, ugyanis ahogy fogalmazott, az 50 százalékos áremelést brutálisan magasnak nevezhető.

A vita végén a képviselők többsége elutasította az előterjesztést, ami a díjtételek 50 százalékos áremelésen túl, a minden év május 1. napjától a megelőző naptári évre irányadó átlagos fogyasztói árindexnek megfelelően módosult volna.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában