Emlék

2023.10.04. 11:38

Modern előadással ünnepelték a német újraegyesítést a bajai iskolában – galériával

A német egység napját Németország nemzeti ünnepét minden évben kedden ünneplik. A német egység napja az 1990-es német újraegyesítésnek állít emléket, amikor a Német Demokratikus Köztársaság hivatalosan is egyesület a Német Szövetségi Köztársasággal. A Magyarországi Németek Általános Művelődési Központjában kedden az újraegyesítést méltó módon megünnepelték előadással, pantomimmal.

Márton Anna

A diákok lelkesen készültek az előadásra

Fotó: Beküldött fotó

Michaela Kelet-Berlinben él, testvére, Paul a város nyugati részén. Nem is lenne gond, ha 1961-től nem választaná el őket a fal.  A 10./b osztály tanulói Claudia Hagemeister és Révainé Schőn Teréz, Katharina Schaidt felkészítésével úgy mesélték el a testvérek történetét, ahogy az akár meg is történhetett volna. Egy modernizált chat-beszélgetés során a közönség szemtanúja lehetett a fal építésének és a család számára jelentett kihívásoknak. 

A híreket, a bekövetkező eseményeket rövid drámajelenetekkel és zenére előadott pantomimmal illusztrálták a szereplők. A diákok rögtönzött zenekara játszotta az Über sieben Brücken musst du gehn (Hét hídon kell átmenned) című dalt, amelyet a szereplők együtt énekeltek a közönséggel. Ez a dal volt az átvezetés a fal 1989-es leomlásához. Kelet- és Nyugat-Németország újraegyesítését 1990 október 3 óta minden évben megünneplik. 

A tanulók nagy lelkesedéssel, kreativitással és szorgalommal készültek az előadásra és az újraegyesítés  megünneplésére. 

A műsorhoz saját díszleteket készítettek imitálva a berlini fal mintázatát. Betekintést nyújtottak társaiknak a fal építésének történetébe egészen az újraegyesítésig. Az ünnepséget a német himnusz és Peter Stübler intézményvezető úr beszéde zárta, aki többek között kiemelte Magyarország különleges szerepét az egységhez vezető úton.

A műsor rendezői köszönetet mondanak mindazoknak, akik hozzájárultak a rendezvény létrejöttéhez és részt vettek annak sikeres lebonyolításában.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a baon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában